Ovăzul – leac pentru multe boli

În tot mai multe zone din lume, fulgii de ovăz au devenit noul trend în materie de mic-dejunuri sănătoase. Însă beneficiile lor nu se opresc aici.

Această cereală poate fi folosită și în scopuri terapeutice, datorită conținutului nutritiv foarte bogat.

Ovazul – leac pentru multe boli

Ovazul – leac pentru multe boli

Ovăzul are un efect benefic în ceea ce privește reglarea nivelului de colesterol, zahăr din sânge și tensiune arterială.

Sunt digestivi și laxativi. Ajută la reglarea tranzitului intestinal și combaterea constipației cronice.

Nutriționiștii consideră că ovăzul susține procesele de recuperare și regenerare a corpului și prelungește durata de viață la cei care îl consumă frecvent.

Medicul nutriționist Maximilian Birheru a introdus ovăzul crud în diete în jurul anilor 1900, cu mențiunea ca acesta să fie consumat înainte de fiecare masă pentru a îmbunătăți digestia și starea generală de sănătate.

Tot acum au fost concepute celebrele combinații de ovăz cu fructe uscate – nuci, stafide, mere, banane, condimente – în special scorțișoară, lapte, iaurt sau sucuri naturale.

Băi cu ovăz pentru dureri și boli

Băile cu ovăz pot fi utile în recuperarea persoanelor cu boli renale, pietre la rinichi, boli de ficat, reumatism, artrită sau rigiditate musculară.

În plus, ovăzul curăță pielea și o face foarte fină.

Pentru a face o baie cu ovăz, procesați 1 cană de fulgi, boabe sau paie de ovăz la blender până obțineți o pulbere fină.

Turnați pulberea de ovăz în cada cu apă fierbinte și amestecați bine până se dizolvă complet. Atenție când ieșiți din cadă, deoarece ovăzul face apa mai alunecoasă decât de obicei. Se stă în apă 15-20 de minute. Se pot face câte 1-2 astfel de băi pe zi, în funcție de recomandarea medicului.

Ceai calmant pentru sistemul nervos

Ovăzul este de mare folos persoanelor care suferă de insomnie, depresie, anxietate sau oboseală, deoarece întărește sistemul nervos.

Tincturile alcoolice din ovăz, dar și ceaiul de ovăz pot fi folosite ca sedativ și ca remediu pentru scăderea colesterolului și tensiunii arteriale.

Ajută de asemenea în cancerul de colon.

Puneți 1 lingură de ovăz (se pot folosi și paiele, și tulpinile și boabele de ovăz nedecorticate) într-o cană cu apă clocotită și lăsați la infuzat 10 minute.

Ceaiul este foarte plăcut la gust, dar se poate servi cu miere sau lapte. Pentru un efect mult mai relaxant, adăugați și puțin mușețel sau levănțică.

Acest ceai este recomandat mamelor după naștere, deoarece ușurează durerea și disconfortul, întărește sistemul imunitar și ajută la tratarea venelor varicoase și a hemoroizilor.

Rețete pentru piele

Acnee. Fierbeți fulgii de ovăz cu apă până când devin moi. Lăsați-i să se răcească 15 minute, apoi aplicați pasta obținută pe față.

După un sfert de oră, spălați fața cu apă călduță. Acest procedeu va ajuta la îndepărtarea excesului de ulei, bacterii și celule de piele moartă de la suprafața pielii, și implicit la combaterea acneei.

Piele uscată, pojar, eczeme, înțepături de insecte. Pentru piele uscată, amestecați 1 banană cu 1 ceașcă de pulbere de ovăz (fulgi de ovăz măcinați prin râșnița de cafea).

Aplicați mixtura pe față și lăsați-o să acționeze 10-15 minute, apoi clătiți cu apă rece. Pielea va deveni moale și hidratată.

Pentru alte afecțiuni ale pielii, folosiți doar fulgi de ovăz cu apă.

Mătreață. Amestecați fulgi de ovăz mărunțiți cu apă sau cu șampon, apoi frecați amestecul pe pielea scalpului și clătiți cu apă. Puteți repeta procedeul de mai multe ori.

3 comentarii

  1. de ,,aia” sunt aproape ,,perfecta” trebuia sa pun un i in fata

  2. SPICELE DIN POZA SUNT DE SECARA, OVAZUL ARATA ALTFEL.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.