CUȘ-CUȘ cu legume – o porție acoperă 50% din necesarul zilnic de SELENIU

În ultima perioadă au apărut foarte multe alternative la orez și paste. Una din ele este cuș-cuș. Ce este cuscus? L-ai văzut prin magazine, dar nu știi ce este? Cuș-cuș este un aliment din categoria cerealelor, obținut din griș.

Are o popularitate crescută în țările arabe, dar a început să fie apreciat și la noi. Există diferite tipuri de cuș-cuș disponibile în comerț. Unele sunt făcute din grâu dur sau bulgur, făină de ovăz sau soia. Pot conține inclusiv lapte și ouă.

Cus cus cu legume

Granulele de cuș-cuș se gătesc ca pastele, adică se fierb în apă, preț de circa 10-15 minute. Se pot consuma cu diverse legume fierte, sau se adaugă, gata fierte, în salate de legume crude. Se pot incorpora și în supe sau tocănițe.

Ce conține cuș-cuș?

La fel ca pastele și orezul, cuș-cuș este bogat în gluten și carbohidrați. 100 g de cuș-cuș gătit conține:

– 23 g de carbohidrați (din care 1.4 g de fibre)

– 3,8 g de proteine

– 50% din DZR de seleniu

– 5% din doza zilnică recomandată de vitamina B1

– 6% din DZR de vitamina B3

– 7% din DZR de vitamina B5

– 5% din DZR de cupru

Citește și QUINOA – o alegere mai bună decât OREZUL (+ o rețetă simplă)

Ce beneficii are cuș-cuș?

Acest aliment se distinge prin concentrația mari de seleniu. 200 g de cuș-cuș gătit (2 porții) poate acoperi doza zilnică recomandată de seleniu pentru adulți, adică 55 mcg.

Acest mineral este esențial pentru imunitate, fertilitate, producția de ADN, funcția glandei tiroide, reproducere și funcțiile cognitive.

Dacă alegi o variantă făcută din cereale integrale, conținutul de fibre va fi mai mare. Asociația Americană a Diabetului recomandă 25-30 g de fibre pe zi.

Aceste substanțe sunt benefice în numeroase probleme gastrointestinale, precum constipație, hemoroizi, cancer de colon, reflux gastroesofagian, ulcer duodenal sau diverticulită.

Mai mult decât atât, consumul de fibre previne diferite cancere, scade colesterolul și tensiunea arterială și combate bolile cardiovasculare și metabolice (accident vascular cerebral, obezitate, diabet).

Cuș-cuș cu legume – rețetă

Ingrediente

• 250 g de cuș-cuș
• 3 morcovi
• 2 ardei grași
• 2 roșii
• 1 dovlecel
• 1 ceapă
• 400 ml de apă
• Ulei

Cum se prepară cuș-cuș cu legume

Tăiați legumele bucăți mici și puneți-le la fiert în puțină apă, timp de 30 de minute.

Puneți puțin ulei într-o tigaie, adăugați cuș-cuș-ul și apa clocotită. Amestecați și lăsați granulele la fiert 5 minute. Amestecați cu o furculiță și stingeți focul. Lăsați-l să stea sub capac până la momentul servirii.

Citește și „Orez din CONOPIDĂ” cu turmeric – mai sărac în calorii și carbohidrați decât orezul adevărat

Se pune un strat de cuș-cuș fiert, iar deasupra se adaugă legumele. Se poate amesteca, sau se lasă așa, pentru o prezentare mai elegantă.

Surse:

1. Rețete Unica, Cus-cus cu legume: https://retete.unica.ro/recipes/cuscus-cu-legume/

2. Siddhi Camila Lama, Jill Corleone, What Are the Health Benefits of Couscous? Livestrong: https://www.livestrong.com/article/440051-what-are-the-health-benefits-of-couscous/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.