DAFINUL este o sursă uimitoare de FIER, MINERALE și VITAMINE

Dafinul (Laurus nobilis) este una din cele mai populare plante aromatice pe care le folosim la mâncăruri. Aroma lui liniștitoare influențează în mod pozitiv inclusiv starea noastră de spirit.

Puțini dintre noi știm că această mirodenie are un conținut nutrițional foarte valoros pentru dieta noastră. Dafinul ne oferă cantități uimitoare de minerale și vitamine. Este de asemenea extrem de bogat în fibre.

Dafinul conține foarte multe minerale și vitamine

100 g de dafin conțin:

– fier (537% din DZR)
– mangan (355% din DZR)
– calciu (83% din DZR)
– cupru (46% din DZR)
– zinc (33% din DZR)
– magneziu (30%)
– fosfor (16% din DZR)
– potasiu (11% din DZR)
– seleniu (5%)

– vitamina A (206% din DZR)
– vitamina B6 (113% din DZR)
– vitamina C (77,5% din DZR)
– fibre (69% din DZR)
– vitamina B9 (45% din DZR)
– vitamina B2 (32% din DZR)
– vitamina B3 (12,5% din DZR)

Astfel se explică de ce această mirodenie are atât de multe beneficii pentru sănătate. Dafinul este de asemenea bogat în compuși volatili activi cu proprietăți antiseptice, digestive, antioxidante și anticancerigene, precum a-pinen, B-pinen, mircină, limonen, linalol, metil chavicol, neral, a-terpineol, acetat de geraniol, eugenol și chavicol.

Asemenea pătrunjelului, frunzele proaspete de dafin conțin cantități mari de vitamina C, un antioxidant puternic, esențial pentru sistemul imunitar, care protejează organismul de daunele radicalilor liberi.

Împreună cu vitamina A, vitamina C luptă împotriva îmbătrânirii premature și a bolilor degenerative asociate cu vârsta înaintată.

Vitaminele B din dafin au efecte benefice asupra sistemului nervos și metabolismului.

Paleta diversă de minerale în concentrații mari face dafinul un agent important pentru sănătatea sistemului cardiovascular (reglează ritmul și nivelul tensiunii arteriale) și pentru producerea de celule roșii de sânge.

În medicina populară, dafinul este folosit ca diuretic și stimulent al apetitului. Infuzia de dafin ajută la calmarea ulcerului stomacal, durerilor cauzate de colici și balonare.

Studiile au arătat că dafinul ajută la scăderea glicemiei, a colesterolului și a trigliceridelor.  Uleiul esențial de dafin este util în artrită, dureri musculare, gripă și bronșită. Mai multe utilizări ale dafinului puteți citi în acest articol.

Sursă articol: http://www.nutrition-and-you.com/bay-leaf.html

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.