CACAUA îi protejează pe cardiaci de un ACCIDENT vascular cerebral și INFARCT (studii)

Antioxidanții din cacao au beneficii importante asupra sistemului cardiovascular. Cercetătorii le oferă cardiacilor și celor cu risc cardiac numeroase motive să consume mai des ciocolată neagră, să bea cacao caldă sau să folosească pudra de cacao mai des în alimentație (îndeosebi în deserturile crude).

O recenzie publicată în anul 2015 în Jurnalul Phytotherapy Research a arătat că alimentele bogate în flavonoide reduc riscul evenimentelor cardiovasculare cu potențial letal, precum accidentul vascular cerebral și infarctul miocardic.

cacao-1

Cacaua este unul din alimentele vegetale cu cel mai mare conținut de flavonoide. Cacaua este sămânța arborelui de cacao, comercializată sub formă de boabe și pudră, folosită cu precădere la fabricarea ciocolatei.

Efectele cardioprotectoare ale boabelor/pudrei de cacao au fost demonstrate în numeroase studii clinice prospective și retrospective. Indienii Kuna sunt un trib din Panama care consumă foarte multă cacao. Aceștia se numără printre puținele comunități din lume la care ratele de hipertensiune arterială și bolile de rinichi datorate vârstei sunt foarte mici. 

Mortalitatea cardiovasculară este mult mai mică la acești oameni, comparativ cu alți cetățeni pan-americani. Efectul protector depinde de cantitatea de cacao consumată zilnic și este asociat cu conținutul de flavonoli din cacao.

Consumul de cacao scade tensiunea și colesterolul

Recenzia prezentă a fost realizată pe 31 de studii clinice și 28 de investigații ulterioare. Studiile au arătat că flavonolii din cacao scad tensiunea arterială sistolică și diastolică. Persoanele cu hipertensiune arterială și adulții sub 50 de ani pot beneficia cel mai mult în urma consumului de cacao în ceea ce privește reducerea tensiunii arteriale.

Unele studii au arătat că la cei cu risc de boli cardiovasculare (precum hipertensiune, control deficitar al glucozei și diabet de tip 2), consumul de flavonoli din cacao a redus colesterolul total și colesterolul LDL și a îmbunătățit rezistența la insulină.

Consumul de flavonoli din cacao îmbunătățește vasodilatația – care joacă un rol important în prevenirea hipertensiunii arteriale. Cercetătorii au descoperit că flavonolii din cacao îmbunătățesc dilatarea mediată de flux inclusiv la fumători, la supraponderali și la pacienții cu risc cardiovascular.

Arbore de Cacao

Arbore de Cacao

Consumul de cacao poate fi benefic și în combaterea aterosclerozei, datorită proprietăților vasoprotectoare, antiinflamatoare și antioxidante ale flavonolilor. Aceștia reduc speciile reactive de oxigen și stresul oxidativ, reduc markerii inflamatorii, inhibă agregarea plachetară pe termen scurt și cresc activitatea oxidului nitric.

Câteva studii au arătat că flavonolii din cacao îmbunătățesc metabolismul lipidelor. Aceștia reduc colesterolul total și colesterol LDL la persoanele cu hipertensiune esențială netratată și la persoanele cu diabet zaharat de tip 2.

Cercetătorii cred că flavonolii și antioxidanții din alimente pot ajuta la scăderea rezistenței la insulină prin îmbunătățirea biodisponibilității oxidului nitric.

Studiile epidemiologice au arătat o relație inversă între consumul de alimente bogate în flavonoli și un risc mai mic de mortalitate din cauza bolilor de inimă coronariene, și între consumul de ciocolată și un risc mai mic de infarct miocardic și accident vascular cerebral.

Persoanele care au suferit deja un infarct miocardic și au consumat ciocolată de 2 ori pe săptămână au avut un risc mai mic cu 66% de deces, comparativ cu cei care nu au consumat deloc ciocolată.

Sfaturi

În ceea ce privește consumul de ciocolată, cea mai bună este ciocolata neagră, cu un conținut de cacao de cel puțin 75%. Cercetătorii ne sfătuiesc să alegem un sortiment de ciocolată neagră de calitate, evitându-le pe cele bogate în zahăr și calorii, asociate cu creșterea în greutate – un factor de risc pentru hipertensiune, dislipidemie și diabet.

Când cumpărați cacao, evitați cacaua degresată. Alegeți o marcă de cacao cu un conținut mai mare de grăsimi, sunt mult mai bune.

Vă recomandăm alte două articole interesante pe această temă:

Apă caldă cu CACAO – incomparabil mai bună decât orice antidepresiv sau medicament pentru inimă

O cană de CACAO caldă pe zi previne GRIPA și îmbunătățește sănătatea INIMII

Sursă: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jch.12715/full

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.