Cea mai bună salată de VINETE de post

Aceasta este o rețetă libaneză de salată de vinete, care se numește „Baba ghanoush”. Este foarte populară în Levant, o regiune amplă din estul Mediteranei, care acoperă mai multe țări: Israel, Leban, Palestina, Irac, Siria și Iordan.

Este o variantă potrivită pentru zilele de post în care avem nevoie să mâncăm ceva mai hrănitor. Ingredientul care face diferența este pasta de susan, care înlocuiește maioneza.

Salată de Vinete de Post

Salată de Vinete de Post

La orientali, această pastă se numește tahini. Se găsește și la noi în magazine, însă este mult mai bine să o pregătim noi în casă. Cei care vor să încerce, pot găsi o rețetă simplă aici.

Salată de vinete de post – rețetă

Ingrediente

• 2-3 vinete
• 2 linguri de tahini
• 4 linguri de ulei
• 1 linguriță de sare
• ½ lămâie

Preparare

Dacă folosiți vinete proaspete, coaceți-le pe grătar, pe gril sau în cuptor, apoi decojiți-le cât sunt fierbinți. Lăsați-le să se scurgă bine de zeamă într-o strecurătoare.

Dacă folosiți vinete din congelator, scoateți-le de cu seară pentru ca a doua zi să fie dezghețate și scurse de apă.

Tocați-le cu un cuțit de lemn, sau mixați-le în blender/robot. Ies mult mai gustoase tocate la mână. Adăugați tahini, uleiul de măsline, sarea și zeama de lămâie (după gust). Amestecați până la omogenizare.

Se pot adăuga și alte ingrediente, precum ceapă sau ardei gras. Arabii consumă acest fel de mâncare ca un sos, cu lipie.

Beneficii

Vinetele sunt foarte sănătoase. Sunt bogate în antioxidanți, fibre, potasiu, magneziu, vitamina B6 și vitamina C. Culoarea lor închisă se datorează antocianinilor, un grup de antioxidanți numiți flavonoide.

Compușii din vinete susțin sănătatea inimii și a creierului și previn cancerul. Potrivit Jurnalului American de Nutriție Clinică, alimentele bogate în flavonoide reduc riscul de mortalitate din cauza bolilor cardiace.

Antocianinii au fost asociați cu scăderea nivelului tensiunii arteriale, iar compușii fenolici din vinete ajută la scăderea nivelurilor de colesterol și a greutății corporale. Unul din aceștia este acidul clorogenic, care are de asemenea proprietăți antimicrobiene, antivirale și anticancerigene.

Sursă: http://www.medicalnewstoday.com/articles/279359.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.