Leacuri tradiționale cu DOVLEAC, un medicament puternic de toamnă
Dovleacul este un simbol al toamnei, cu o puternică rezonanță în conștiința americanilor. Noi îl folosim cel mai mult la prepararea de deserturi, mai ales la plăcintă.
Puțini dintre noi știm însă că miezul și semințele sale abundă în nutrienți și compuși cu proprietăți terapeutice remarcabile.
Pe măsura dimensiunii sale mari este și cantitatea generoasă de vitamine, minerale și antioxidanți pe care o conține. Dovleacul este bogat în fibre și minerale. Conține cantități mari de vitamina A, carotenoide, flavonoide, alcaloizi și grăsimi bune (acid palmitic, acid oleic și acid linoleic).
Cercetătorii de la Școala de Studii în Chimie din cadrul Universității Jiwaji din India recunosc în dovleac un aliment cu virtuți medicinale deosebite. Are proprietăți antidiabetice, antioxidante, antiinflamatoare și anticancerigene.
Cuprins
Leacuri cu dovleac
Oamenii de știință chinezi de la Colegiul Food Science and Nutrition Engineering din cadrul Universității de Agricultură din Beijing susțin că cercetările științifice din ultimii zeci de ani au confirmat eficiența dovleacului împotriva unei game variate de afecțiuni, precum diabet, hipertensiune arterială, tumori, bacterii, colesterol mare, paraziți intestinali, inflamații și dureri.
• Suc pentru protejarea vederii
Dovleacul conține peste 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A. Acest antioxidant poate încetini progresia unor boli oculare, precum retinita pigmentară (cu 32%, confirm unui stufiu realizat la Harvard) și boala Stargardt. Deficitul de vitamina A a fost de asemenea asociat cu orbirea.
La fel ca alte fructe și legume bogate în beta-caroten, dovleacul previne bolile de ochi grave, asociate mai mult sau mai puțin cu vârsta, precum cataracta, glaucomul și degenerescența maculară.
Efectele sale protectoare asupra ochilor și a sănătății vizuale se datorează în mare parte compușilor antioxidanți beta-caroten și flavonoide.
Pentru a preveni deteriorarea sau chiar pierderea vederii, se poate consuma zilnic câte 1 pahar de suc de dovleac, simplu sau combinat cu morcov sau roșii.
• Cură de slăbire cu dovleac
Dovleacul are un conținut caloric redus. Este bogat în fibre, magneziu, fier și potasiu, compuși prin care promovează și mențin sațietatea.
Persoanele cu un surplus de kilograme pot încerca o cură cu dovleac, care presupune consumul a câte 300 de grame de dovleac, de 5 ori pe zi ( în total 1,5 kg/zi). Fructul se prepară prin fierbere sau prin coacere în cuptor. Dovleacul copt este mai sănătos, și totodată mai gustos.
Pentru a mări eficiența acestei cure, dovleacul se poate stropi cu suc de lămâie înainte, și condimenta pe deasupra cu puțină pudră de scorțișoară sau boia de ardei iute (sau cayenne).
• Boli de ficat
Se urmează o cură cu dovleac crud sau copt în cuptor (½ kg pe zi) și cu suc de suc de dovleac proaspăt (1-2 pahare/zi).
• Afecțiuni cardiace cu edem
Se face o cură cu 1 pahar de suc de dovleac pe zi, care se administrează în doze mici, câte 1 linguriță din oră în oră.
• Constipație
Se amestecă 300 g de dovleac crud dat pe răzătoare cu 1 lingură de tărâțe, 1 linguriță de semințe de in măcinate și puțin ulei de măsline. Preparatul obținut se consumă în fiecare dimineață, pe nemâncate.
• Viermi, paraziți intestinali
Se consumă câte 100 g de miez de semințe de dovleac crud, mestecate bine. O oră mai târziu, se ia 1 lingură de ulei de ricin. Acest tratament se ține 3-4 luni, și se face 3 zile pe săptămână.
• Diabet, hipertensiune arterială
Cercetătorii de la Departamentul de Științe Alimentare de la Universitatea din Massachusetts au descoperit că dovleacul are un potențial anti-diabetic și anti-hipertensiv relevant, datorat compușilor polifenoli. Aceștia ajută la controlul absorbției glucozei și al reducerea hipertensiunii arteriale asociate diabetului.
• Boli de inimă
Beneficiile consumului de dovleac asupra inimii se datorează conținutul mare de fibre care protejează inima prin faptul că se leagă de colesterolul LDL și îl elimină din corp înainte ca acesta să fie absorbit.
Un studiu realizat la Universitatea Harvard și publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane a arătat că persoanele care au o dietă bogată în fibre au un risc cu 40% mai mic de a dezvolta boli de inimă coronariene.
Consumul de semințe de dovleac poate fi util în prevenirea hipertensiunii arteriale. Uleiul de semințe de dovleac este bogat în grăsimi nesaturate, acizi grași și fitoestrogeni, care ajută la normalizarea nivelurilor de tensiune arterială.
Mai mult decât atât, acest ulei potențează efectele unor medicament anti-hipertensive, precum felodipină și captopril, potrivit unui studiu din 2000, apărut în Jurnalul Pharmacological Research.
• Menopauză
Cercetătorii de la Universitatea din Indiile de Vest cred că uleiul de semințe de dovleac poate fi util în afecțiunile cauzate de un nivel scăzut de estrogen, datorită faptului că este foarte bogat în fitoestrogeni (hormoni din plante). Studiul lor a fost realizat pe 35 de femei aflate în perioada de post-menopauză.
Participantele care au primit ulei de semințe de dovleac (câte 2 g pe zi) au avut o reducere semnificativă a tensiunii arteriale diastolice, o creștere a concentrației de colesterol bun (HDL) și o îmbunătățire a simptomelor de menopauză: mai puține dureri de cap și de articulații, și bufeuri mai puțin intense.
• Insomnie
Semințele de dovleac sunt bogate în triptofan, un aminoacid precursor al melatoninei (hormonul somnului) și al serotoninei (hormonul „fericirii”), care ajută la inducerea somnului.
Pentru a preveni stările de insomnie după o zi lungă de muncă, puteți bea seara câte 50 ml de suc de dovleac îndulcit cu 1 linguriță de miere. Este un leac străvechi.
Dacă nu aveți posibilitatea să extrageți sucul de dovleac, puteți consuma câte 50 g de miez de dovleac copt, de 2 ori pe zi.
• Protejează prostata
Datorită concentrației mari de antioxidanți cu proprietăți anticancerigene (îndeosebi beta-caroten) pe care o conțin, acestea pot ajuta la prevenirea cancerului de prostată.
Un studiu din 2006, publicat în Jurnalul Urology Internationalis, a arătat că uleiul de semințe de dovleac inhibă creșterea nesănătoasă a prostatei, reduc dimensiunea prostatei și împiedică transformarea testosteronului în dihidrotestosteron, care a fost asociat cu hipertrofia benignă de prostată.
Semințele de dovleac conțin de asemenea compuși cu efecte diuretice care ajută la prevenirea disconfortului vezical la bărbații cu prostata mărită.
Contraindicații și precauții
Persoanele care suferă de balonări, gastrită, ulcer gastric, boli grave de stomac sau diabet avansat nu trebuie să consume dovleac.
Surse articol:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16758316
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21110905
3. http://www.formula-as.ro/2012/1036/medicina-populara-77/dovleacul-cucurbita-maxima-15533
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651062
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21545273
6. http://www.medicaldaily.com/benefits-pumpkin-6-health-reasons-why-you-should-eat-pumpkin-year-round-356514