SFECLĂ roșie crudă cu HREAN și MIERE pentru iarnă – medicament pentru cei bolnavi dar și pentru cei sănătoși
Salata de sfeclă roșie și hrean este un preparat recomandat în dietoterapie, datorită efectelor profilactice și curative excepționale. Este benefică mai ales pentru persoanele anemice sau slăbite, pentru copii și vârstnici.
Sfecla roșie ajută la detoxifierea ficatului și purificarea sângelui, întărește imunitatea, reduce nivelul crescut al tensiunii arteriale. Este utilă în reumatism, cancer, tumori, pietre la rinichi și bilă.
Salata se prepară foarte ușor, și poate fi păstrată pentru iarnă, pentru a o consuma atunci când organismul nostru are o nevoie mai mare de vitamine naturale. O putem servi ca atare, sau ca garnitură la diferite mâncăruri.
Cuprins
Salată de sfeclă crudă și hrean pentru iarnă
Ideal ar fi să preparăm această salată din sfeclă crudă. Prin fierberea în apă, legumele își pierd o mare parte din nutrienții valoroși. Persoanele care nu au voie să mănânce crudități, pot alege metoda coacerii în cuptor a sfeclei.
Ingrediente
• 2 kg de sfeclă
• 4 linguri de hrean mărunțit
• 100 ml de oțet de mere
• 200 ml de apă
• 2-3 linguri de miere
• 3 linguri de ulei
• 2 lingurițe de chimen măcinat
Preparare
Curățați sfeclele de coajă, spălați-le ușor și dați-le pe răzătoarea mică. O altă variantă ar fi să le tocați cubulețe mici. Dacă aveți un robot în casă, folosiți-l pentru a mărunți hreanul, deoarece este foarte iute și greu de dat pe răzătoare. Partea bună este că mirosul ascuțit al hreanului ajută la desfundarea sinusurilor și curăță întregul tract respirator.
Amestecați într-un bol mare sfecla rasă cu hreanul mărunțit. Dacă vă place hreanul și suportați gustul puternic, adăugați mai mult hrean la salată.
Mai departe, puneți oțetul, apa, uleiul, mierea de albine, sarea și chimenul într-o cratiță, pe aragaz. Ajustați ingredientele după gust (oțetul, mierea).
Lăsați focul la mic și amestecați până când se topește mierea (nu trebuie să fiarbă). Turnați soluția obținută peste salata din bol. Amestecați ușor, până la omogenizare.
Umpleți câteva borcane cu salata obținută. Închideți-le ermetic și păstrați-le în cămară sau în balcon, la loc răcoros. După ce deschideți un borcan, păstrați-l în frigider, bine închis.
Dacă aveți musafiri, puteți prepara salata proaspătă, aranjând-o într-un mod mai elegant. Așezați pe o salatieră un strat de sfeclă, apoi un strat subțire de hrean, și din nou un strat de sfeclă, rase pe răzătoare. Stropiți-le cu puțin ulei și suc de lămâie și presărați puțină sare și condimente.
Recomandări terapeutice
– detoxifiere
– anemie
– hipertensiune arterială
– gripă, sinuzită, bronșită, pneumonie
– afecțiuni ale ficatului și bilei
– reumatism și gută
– litiază urică
– cistite
– cancer
Contraindicații
La fel ca orice preparat terapeutic, și salata de sfeclă și hrean are contraindicații. Persoanele care suferă de diabet, ulcer gastric, gastrită hiperacidă, hemoragii sau litiază oxalică ar trebui să evite consumul acestei salate.
Sursă: http://www.bioterapi.ro/terapii/index_terapii_diete_preparate_dietetice_salate_de_cruditati_salata_sfecla_rosie_hrean.html