Cura cu MĂCEȘE face minuni pentru SĂNĂTATEA noastră!

Datorită proprietăților tonice generale, imunostimulatoare, antiinflamatoare, reglatoare, regenerante și cardioprotectoare, măceșele pot remedia foarte multe probleme de sănătate, îmbunătățind funcțiile organelor interne.

Sunt benefice îndeosebi la schimbarea de anotimp, când cele mai multe afecțiuni încep să se accentueze: durerile articulare și reumatice, alergiile, virozele, problemele cardiovasculare.

Cura cu Măceșe

Cura cu Măceșe

Măceșele sunt inegalabile în ceea ce privește conținutul de vitamina C. Datorită utilizărilor lor atât de diverse în prevenirea și tratarea bolilor, sunt considerate fructe miraculoase.

Când se culeg măceșele și cum se păstrează

Măceșele care cresc la altitudini mari au cea mai mare concentrație de vitamina C. Se culeg după ce au ajuns la maturitate și au căpătat o culoare roșie intensă. Se pot recolta începând cu finele lunii septembrie și până la începutul lui octombrie.

Se usucă în strat subțire în locuri aerisite, ferite de soare, apoi se depozitează în săculeți de pânză și pungi de hârtie. Uscarea poate dura câteva săptămâni. Fructele sunt gata când devin casante și se sfărâmă ușor.

Dacă nu aveți posibilitatea să culegeți singuri măceșele, căutați-le prin piețe, și încercați o cură de câteva săptămâni sau luni, pentru întărirea imunității, prevenirea bolilor și tratarea unor afecțiuni deja instalate.

Se pot administra sub formă de infuzie (câte 500 ml pe zi), pulbere, sirop sau tinctură. Toate aceste medicamente naturale se pot prepara în casă. Pulberea de măceșe este foarte utilă în creșterea nivelului de vitamina C în organism, un antioxidant care tonifică și apără organismul de o mulțime de boli. Se poate combina cu miere sau iaurt.

Modul de preparare a infuziei, a pulberii și a siropului de măceșe poate fi găsit în acest articol.

Cura cu măceșe pentru diferite boli

Consumul de măceșe îmbunătățește funcția sistemului cardiovascular, prin faptul că ajută la scăderea nivelului de colesterol din sânge în câteva săptămâni, prin prevenirea aterosclerozei și creșterea circulației periferice. Măceșele sunt benefice și în tulburările metabolice, precum diabet sau obezitate.

Cele mai bune efecte le au în tratarea afecțiunilor respiratorii: răceală, gripă, viroze, laringită, faringită, astm bronșic sau pneumonie. Ceaiul de măceșe devine și mai puternic din punct de vedere terapeutic dacă se adaugă miere și scorțișoară.

Aceste fructe pot fi utilizate și în afecțiunile ficatului, bilei, rinichilor și ale aparatului genital.

Gripă. Se ia câte 1 linguriță de pulbere de măceșe, de 6 ori pe zi. Cei care consumă măceșe toamna au parte de mai multă protecție împotriva virozelor, a gripei și a răcelilor.

Infecții respiratorii. Se ia câte 1 linguriță de pulbere de măceșe, de 4 ori pe zi, timp de 3-4 săptămâni.

Convalescență. Se bea câte 100 ml de infuzie de măceșe, de 3 ori pe zi, cu 10 minute înainte de mese.

Alergii. Se beau câte 2 căni de infuzie de măceșe pe zi, timp de 45 de zile.

Lipsă de vitamina C și alte vitamine. Se ia câte 1 linguriță de pulbere de măceșe, de 6 ori pe zi, timp de 2 luni.

Anemie, debilitate la copii mici. Se administrează câte 1 linguriță de sirop de măceșe, de 3-4 ori pe zi. Se fac cure de câte 2 luni, urmate de pauze de 20 de zile.

Hipertensiune arterială. Se ia câte 1 lingură de pulbere de măceșe pe zi, timp de 28 de zile.

Circulație periferică proastă. Se ia câte 1 lingură de sirop de măceș, de 3-4 ori pe zi, în cure de 2 luni.

Boli de inimă. Se ia câte 1 linguriță de pulbere de măceșe, de 4-6 ori pe zi, timp de 30 de zile.

Obezitate. Se consumă câte 2 căni de infuzie de măceșe pe zi, timp de 45 de zile.

Cistită, nefrită. Se administrează câte 2 căni de decoct de măceșe ăe zi, timp de 14 zile.

Colecistită, litiază și colici biliare. Se bea câte 1 pahar de infuzie de măceșe, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă. Se fac cure de 30 de zile, cu o pauză de 10 zile între ele.

Constipație. Se beau câte 2 căni de infuzie de măceșe cu miere dimineața înainte de masă.

Reumatism. Se beau câte 2 căni de infuzie de măceșe pe zi, timp de 30 de zile, la început de toamnă și iarnă.

Precautii si contraindicatii

Semințele măceșelor (perișorii de pe semințe) au efecte iritante asupra aparatului respirator și digestiv. De aceea trebuie evitat consumul lor de persoanele alergice sau care suferă de astm. Depășirea dozei de 10 g de semințe de măceșe pe zi poate cauza intoxicații.

Surse articol:
1. http://www.formula-as.ro/2008/839/medicina-naturii-44/campioanele-vitaminelor-macesele-10266
2. http://dr-catalin-luca.ro/site/cure-si-diete/cura-cu-macese.html

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.