GOGOȘARI în oțet fără fără FIERBERE
Dacă vă plac conservele de legume dar nu aveți timpul necesar pentru a le prepara după rețeta tradițională, adică prin fierbere, puteți încerca această rețetă.
Gogoșarii în oțet sunt foarte gustoși, și se pot prepara și fără foc, doar prin macerare într-o soluție de oțet, zahăr și sare.
Studiile au arătat că prepararea termică poate afecta unii fitonutrienți delicați din ardei. Un studiu realizat recent de cercetătorii turci au arătat că prepararea ardeilor pe grătar timp de 7-8 minute la 150 de grade Celsius reduce aproximativ 40% din conținutul de luteolină, un flavonoid cu proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.
Gogoși în oțet fără fierbere – rețetă
Ingrediente
• 5 kg de gogoșari
• 500 ml de oțet de 9 grade
• 500 g de zahăr brut
• 100 g de sare pentru murături
• 5 rădăcini de hrean
• boabe de piper și muștar
Preparare
Gogoșarii trebuie să fie sănătoși, fără părți alterate, și foarte bine copți, pentru a fi siguri de conținutul maxim de vitamina C și antioxidanți.
Se spală, se curăță de cotoare și semințe, se îndepărtează cozile și se taie feliuțe. Se pun într-un lighean mare.
Într-un bol mare, se amestecă oțetul cu zahărul și sarea, și se toarnă soluția obținută peste gogoșari. Se amestecă bine cu o lingură lungă și se acoperă vasul cu o folie de plastic și apoi cu un prosop gros.
Se lasă la macerat în bucătărie, timp de 20 de ore, după care se amestecă cu lingura și se așază peste ei o greutatea mare. Se mai lasă încă 5 ore, până devin moi.
Se umplu cu ei borcane curate și uscate bine în cuptor timp de jumătate de oră. Printre gogoșari se pun bucăți de hrean și câte ½ linguriță de boabe de muștar și piper.
Puteți pune în borcane și alte mirodenii, precum frunze de dafin, frunze de țelină, usturoi sau ghimbir.
Pentru mai multă siguranță, se pune și câte ½ de aspirină în fiecare borcan. Farmaciștii spun că aspirinele netamponate sunt mai bune pentru conserve.
Strecurați zeama lăsată de gogoșari și turnați-o în borcane. Puneți capacele și strângeți-le bine, apoi depozitați-le în cămară sau în frigider.
Sursă: http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=50&tname=foodspice