MERE rase la BORCAN pentru iarnă, fără zahăr – cea mai bună metodă de conservare a merelor
Acest articol răspunde la o întrebare care îi preocupă pe mulți, mai ales în prag de toamnă: Ce să faci cu o cantitate mare de mere?
Merele proaspete de toamnă sunt foarte bune pentru gem, mai ales dacă se combină cu gutui sau pere. Dar dacă sunteți într-o perioadă în care încercați să renunțați pe cât posibil la zahăr, puteți alege o metodă simplă de conservare a merelor, fără să folosiți nici un fel de conservant.
Cel mai des folosim merele la plăcintă sau la tarte, fie cu foi cumpărate, fie cu aluat de casă. Ne putem aproviziona în acest sens pentru iarnă punând mere rase la borcan. Este o variantă mult mai bună decât merele rase congelate.
Merele păstrate la congelator nu rezistă mult timp. În plus, congelarea reduce nutrienții, iar gustul merelor este diluat din cauza apei. O altă problemă este că nu toată lumea are un congelator mare încât să-și permită să pună multe punguțe cu mere rase.
Mere rase la borcan – metodă
Deși metoda este simplă, există o condiție extrem de importantă pentru ca merele să se păstreze bine: trebuie să cumpărați borcane noi cu capac.
Capacele vechi nu se mai potrivesc la fel de bine, și există riscul să intre aer în borcan, stricând astfel tot conținutul.
Merele de sezon sunt de obicei dulci și aromate. Selectați-le doar pe cele sănătoase. Puteți alege borcane de 800 de grame, deoarece această cantitate poate fi folosită o dată la o tavă de plăcinte.
După ce ați spălat bine merele, dați-le pe răzătoarea cu găuri mari. Nu le curățați de coajă, deoarece aceasta are cea mai mare concentrație de antioxidanți. Decojiți-le doar dacă merele nu provin dintr-o sursă bio.
Umpleți borcanele cu merele rase. Presați-le cu o lingură, pentru a nu lăsa aer. Sucul rămas în vas se toarnă și el în borcane. Nu mai trebuie să puneți nimic, nici zahăr, nici apă, nici altceva.
Se închid bine cu capacele și se sterilizează. Puneți-le într-o cratiță mare cu apă și după ce începe să clocotească, lăsați borcanele 5 minute. Stingeți focul și lăsați borcanele în apă să se răcească până a doua zi.
A doua zi, ștergeți borcanele cu un prosop și depozitați-le în cămară. Veți vedea că după ce sterilizați borcanele, culoarea merelor își va reveni.
Dacă doriți ca merele să fie mai aromate, puteți pune în borcan batoane de scorțișoară rupte, coajă rasă de citrice sau alte arome.
Interesant, nu stiam metoda aceasta, am sa probez cu siguranta, multumesc pt detalii
Buna idee!
Foarte bune ….sta si citiva ani,daca sunt bine făcute …!!!
Neaparar voi incearca …nu stiam …Multumesc
Sambata am pus 7 borcane de 800 gr..Sper sa nu fermenteze!
Sambata am pus si eu 7 borcane!
Nu este clar de loc: vrei sa spui ca dupa ce pui merele in borcan, si torni sucul rams in borcar… apoi pui capacul si dupa acee faci sterilizarea? Cu capacul insusrubat?Asta este doar o sterilizare a borcanului pe dinafara!!
Este metoda de conservare „baine-marie” Bunicile si mamele noastre o cunosteau.
Interesant !!!!! Incerc si eu.
De ce iti trebuie mere rase la borcan pentru iarna? E plina piata de ele.
Eu am pus, dar in o sapt s-au alterat…
Articolul este bun, dar nu aminteste un lucru important! Borcanele si capacele trebuie sa fie foarte curate. Daca se poate, sa fie fierte in prealabil. Fara conservant, e pericol mare, sa nu se strice…
S-a spus că atât borcanele, cât și capacele trebuie să fie noi, adică să nu mai fi fost folosite înainte, pentru a se fixa bine și a nu prinde aer.