DOVLECEI la borcan cu ROȘII și VINETE, cimbru și usturoi
Această rețetă vă permite să vă bucurați de aroma legumelor de vară la început de toamnă.
Dovleceii, vinetele și roșiile fac o combinație foarte bună atunci când sunt puse la marinat în același borcan, în straturi alternative, condimentate cu usturoi și cimbru.
Vinete, roșii și dovlecei marinați – rețetă
Ingrediente
• 4 dovlecei medii
• 3 vinete mici
• 6-7 roșii medii
• 4 crenguțe de cimbru proaspăt
• 6 căței de usturoi
• 1 linguriță de sare de mare
• piper măcinat după gust
• 240 ml de ulei de măsline
Preparare
Aprindeți cuptorul la 180 de grade Celsius. Pentru a evidenția și mai mult savoarea naturală a legumelor, coaceți-le în cuptor. Deși durează mai mult, merită efortul și timpul de așteptare.
Tăiați dovleceii și vinetele (cu tot cu coajă) în rondele subțiri, și roșiile în sferturi sau felii.
Așezați feliile de legume într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Presărați deasupra frunzele de la 2 crenguțe de cimbru și cățeii de usturoi curățați de coajă. Stropiți totul cu puțin ulei de măsline și la final presărați sare de mare grunjoasă și puțin piper negru măcinat.
Lăsați legumele să se coacă aproximativ 45 de minute, sau până când devin moi și se rumenesc uniform. În acest scop, întoarceți-le ocazional pe toate părțile. Sunt gata când s-au strâns puțin și sunt moi.
Așezați legumele fierbinți, usturoiul și restul crenguțelor de cimbru în straturi în borcane de sticlă sterilizante, umplându-le până sus. Puteți folosi un singur borcan mare, sau mai multe, de dimensiuni mici.
Acoperiți legumele complet cu restul de ulei de măsline, și înfiletați capacele. Lăsați borcanele să se răcească treptat, la temperatura camerei. După ce s-au răcit complet, lăsați-le să stea în frigider 48 de ore, pentru ca aromele să se îmbine cât mai deplin.
Pot fi păstrate în frigider câteva săptămâni. Legumele astfel marinate pot fi servite ca garnitură sau salată pentru mâncăruri mai grele (fripturi), în sandviciuri sau în salate.