FASOLEA conține foarte multe MINERALE (calciu, potasiu, fosfor și fier) și vitamine din COMPLEXUL B

Deși este un aliment extrem de hrănitor și sănătos, fasolea a dobândit o reputație proastă din cauza neplăcerilor pe care le provoacă la nivel digestiv. Nutriționiștii spun însă că balonarea și gazele vor dispărea atunci când vom mânca mai des acest aliment.

Majoritatea dintre noi știm că fasolea este foarte bogată în proteine. Conținutul ei nutrițional este însă mult mai divers. Fasolea este una din cele mai bune surse de săruri minerale și vitamine din grupul B.

Fasole Albă

Fasole Albă

Ne bucurăm să descoperim că fasolea este un aliment cu atât mai valoros cu cât acești nutrienți lipsesc aproape cu desăvârșire din dieta omului modern.

Indiferent de culoare sau soi, fasolea uscată are un conținut nutrițional excepțional:

• 21-25% proteine
• 1770 mg de potasiu
• 420 mg de fosfor
• 195 mg de calciu
• 100 g de fier, zinc, cupru, sulf, molibden)

Academicianul Ovidiu Bojor vorbește într-un din cărțile sale despre conținutul remarcabil de vitamina A, vitaminele B1, B2, B3 și C al boabelor de fasole.

Cu totul surprinzător este faptul că fasolea verde conține de 10 ori mai puține proteine decât fasolea uscată. La fel, și restul nutrienților au o valoare mai mică.

Fasolea uscată este săracă în calorii și are un indice glicemic scăzut. În plus, 65% din caloriile pe care le conține sunt carbohidrați complecși.

Pe lângă proteine, minerale și vitamine, fasolea uscată conține și lignani, compuși cu un rol important în prevenirea unor tipuri de cancer, boli de inimă și osteoporoză.

Fasolea conține și antioxidanți de tipul flavonoidelor, care reduc riscul de cancer și boli cardiovasculare.

Fitosterolii din fasolea uscată ajută la scăderea nivelului de colesterol.

Fasolea este considerată un aliment dietetic, diuretic și depurativ. Are o acțiune energizantă, nutritivă și reconstituantă, remineralizantă, reparatoare a sistemului nervos, sedativă, antiseptică urinară, hipoglicemiantă și antireumatică.

Surse articol:
1. „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
2. „Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța
3. http://beaninstitute.com/nutritional-value-of-dry-beans/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

2 comentarii

  1. Puteti sa trimiteti o reteta de vindecare a colonului iritabil? Va multumesc.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.