Renunțarea la CARNE are beneficii uimitoare pentru sănătatea noastră (studii)
Convingerea că specia umană are nevoie de carne pentru a supraviețui nu este întru totul adevărată. Ea se bazează pe faptul că strămoșii noștri își luau toată energia alimentară din proteinele și grăsimile animalelor sălbatice.
Or, astăzi lucrurile stau cu totul altfel. Abundența mâncărurilor grase și consumul de preparate pe bază de carne aproape la fiecare masă a condus la dezvoltarea de boli cronice, în special la nivelul aparatului cardiovascular.
Poluarea care vine de peste tot, din mediu, din alimente, din produsele pe care le folosim zilnic, imunitatea scăzută la boli, ritmul extrem de rapid în care trăim, stresul și excesele în toate domeniile vieții au făcut ca organismul omului modern să devină vulnerabil la îmbolnăvire. De aceea, alimentația lui trebuie adaptată la condițiile stilului de viață actual.
Întorcându-ne și mai mult în timp, ajungem la civilizațiile biblice, despre care profesorul doctor Pavel Chirilă spune că acestea se hrăneau în mare parte cu alimente vegetale. Până la Potop, hrana oamenilor consta din fructe și cereale. Dacă vom cerceta Sfânta Scriptură în acest scop, vom vedea numeroase referiri la nume de alimente de origine vegetală. Rareori se vorbește și despre lapte.
Dintru începutul facerii lumii, Dumnezeu a zis omului: “Iată vă dau toată iarba de pe fața pământului, și tot pomul ce are rod cu sămânță. Acestea vor fi hrana voastră.” (Cartea Facerii 1, 29).
Tot mai multe studii au început să confirme faptul că dietele vegetariene ne pot aduce numeroase beneficii sănătății, și ne proteja de bolile occidentale: diabet, boli cardiovasculare, obezitate, cancer.
Potrivit Școlii de Medicină Harvard, dietele fără carne sunt suficient de hrănitoare pentru a ne pot furniza necesarul nutritiv, și mai mult decât atât, ele pot ajuta la reducerea riscului de boli cronice.
Asociația Americană de Dietetică susține de asemenea că un regim vegetarian bine alcătuit și planificat este sănătos, adecvat din punct de vedere nutrițional și poate ajuta la prevenirea și tratarea unor afecțiuni.
Iată pe scurt câteva beneficii pe care renunțarea sau limitarea consumului de carne le are asupra organismului nostru:
Scăderea riscului de diabet
Statisticile privind incidența diabetului sunt extrem de îngrijorătoare, la fel ca și în cazul obezității. Doar în America, 40% din populație este pre-diabetică. Nici în România lucrurile nu stau mai bine.
Numeroase studii au asociat consumul de carne roșie, carne procesată și proteinele animale în general cu un risc crescut de diabet de tip 2 (și cancer). Consumatorii de carne au un risc dublu de a dezvolta diabet, comparativ cu veganii.
Un studiu a arătat că la persoanele care mănâncă o dată pe săptămână carne sau de mai multe ori, pe o perioadă de 17 ani, riscul de a face diabet este cu 74% mai mare.
Prevenirea formării de toxine și depunerea de grăsimi în corp
Cele mai multe persoane își iau proteinele din surse animale. Acest exces de proteine animale se transformă în corp în toxine sau grăsimi, fapt care duce la îngrășare, boli de inimă, diabet, inflamații și cancer.
Proteinele din plante sunt au un efect contrar: ajută la prevenirea bolilor. Experimentele realizate pe șobolani de dr. Colin Campbell, autorul faimoasei cărți “Studiul China” au demonstrat că se poate opri sau declanșa dezvoltarea cancerului prin simpla variere a cantității de proteine animale din dietă.
Reducerea inflamațiilor din corp
Consumul de produse procesate din carne a crescut foarte mult în ultimele decenii, deși studiile au arătat că dietele bogate în carne măresc nivelul de inflamații din interiorul corpului și favorizează dezvoltarea cancerului.
Inflamațiile cronice din corp au fost asociate cu ateroscleroza, atacul de cord, accidentul vascular cerebral, diabetul și boli autoimune.
Pe de altă parte, dietele bazate pe fructe, legume, semințe și cereale au un efect antiinflamator natural, datorită faptului că nu conțin grăsimi saturate, endotoxine și alte toxine eliberate din bacteriile regăsite în alimentele animale.
Foarte multe studii au arătat că persoanele care trec la o dietă vegetariană obțin în scurt timp o scădere semnificativă a nivelului proteinei C-reactive, un indicator al inflamațiilor din corp.
Scăderea nivelului de colesterol
Grăsimile saturate, regăsite în special în carne, brânză și alte produse animale, au o influență majoră asupra nivelului colesterolului sangvin. Cercetătorii susțin că alimentele vegetale (care conțin 0 colesterol și sunt foarte bogate în fibre) sunt la fel de eficiente în reducerea colesterolului ca și medicamentele sintetice. Din păcate, industria farmaceutică “nu permite” patentarea produselor naturale.
“Remodelarea” microbiomului uman
Numeroși experți susțin că sănătatea noastră începe din intestin. Studiile au arătat că alimentele vegetale ajută la formarea unui microbiom intestinal sănătos, datorită fibrelor pe care acestea le conțin, și care susțin crearea de bacterii bune.
Cercetările sugerează că persoanele care au o dietă vegetariană au un nivel mai mic de TMAO, un produs toxic produs de bacteriile intestinale și transformat de către ficat.
Un microbiom sănătos a fost asociat cu creșterea imuntății, prevenirea bolilor autoimune, a bolilor de ficat și a diabetului.
Creșterea duratei de viață
Profesorul de gerontologie și științe biologice Valter Longo a descoperit că postul corect realizat determină corpul să producă mai puțin 1GF1 (un hromon de creștere), fapt care stimulează procesul de auto-reparare a celulelor. Cercetarea acestuia a arătat că postul regenerează celulele stem, ucide celulele canceroase și prelungește viața.
Mark Mattson, șef la Laboratorul de Neuroștiințe de la National Institute on Aging și unul din primii cercetători în domeniul mecanismelor celulare și moleculare susține că restricția calorică crește durata de viață și încetinește bolile cronice asociate cu vârsta la numeroase specii: șobolani, șoareci, pești, muște, viermi și fungi.
Dr. Longo este de asemenea de părere că dietele bazate pe plante sunt cele mai bune pentru stimularea longevității și prevenirea bolilor.
Sursă: http://www.collective-evolution.com/2016/07/31/9-things-that-happen-when-you-stop-eating-meat/