VINETELE protejează și ajută la „DETOXIFIEREA” celulelor CREIERULUI
Vinetele fac parte din familia solanaceelor, și sunt înrudite cu tomatele, ardeiul gras și cartofii. Studiile au arătat că legumele din această familie au proprietăți anticancerigene (în cancerul de colon și de ficat).
Vinetele sunt un aliment „dietetic”, ideal pentru cei care au probleme cu greutatea corporală. Conțin foarte puțin calorii, grăsimi și carbohidrați. În plus, au un indice glicemic scăzut, și pot fi consumate în siguranță și de către diabetici.
Vinetele sunt bogate în fibre, potasiu și mangan, vitamine din complexul B (B1, B3, B5 și B6), viteminele C și K, fosfor, cupru și magneziu.
Cercetările recente au scos la iveală conținutul foarte bogat în antioxidanți al vinetelor. Conțin în special compuși fenolici, precum acid clorogenic și acid cafeic, precum și flavonoide.
Oamenii de știință au descoperit că un flavonoid din vinete, numit nasunin, are efecte protectoare asupra celulelor creierului împotriva daunelor radicalilor liberi.
Studiile pe animale au arătat că nasunin protejează lipidele (grăsimile) din membranele celulelor creierului. Acestea sunt compuse integral din lipide, și au rolul de a proteja celulele de radicalii liberi.
Nasunin ușurează transportul nutrienților în celule și ajută totodată la eliminarea deșeurilor din celulele creierului. Și acidul clorogenic susține sănătatea cerebrală și funcțiile cognitive.
Totodată, antocianinii (regăsiți și în vinete) inhibă neuroinflamațiile și stimulează circulația sângelui la nivelul creierului, ajutând astfel la prevenirea tulburărilor metale asociate cu vârsta și la îmbunătățirea memoriei.
Un studiu prezentat la a 66-a întâlnire anuală a Academiei Americane de Neurologie a arătat că tulburările cognitive, la fel ca și Alzheimer, ne pot scurta durata vieții. Persoanele vârstnice care trăiesc cu o formă de tulburare cognitivă ușoară au prezentat un risc de deces cu 80% mai mare pe o durată de 6 ani.
Antioxidantul nasunin se găsește în coaja vinetelor, de aceea este indicat să consumăm vinetele cu tot cu coajă. Cea mai bună metodă de preparare este coacerea lor pe grătar sau în cuptor.
Contraindicații și precauții
Nu toată lumea poate consuma vinete. Aceste legume sunt contraindicate persoanelor cu digestie slabă, probleme renale sau tulburări ale metabolismului calciului, deoarece conțin mulți oxalați.
Surse articol:
1. http://www.whfoods.com/genpage.php?dbid=22&tname=foodspice
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10100509
3. http://foodfacts.mercola.com/eggplant.html
4. http://institutefornaturalhealing.com/2014/05/mild-cognitive-decline-can-make-you-80-more-likely-to-die/
5. http://lifespa.com/four-reasons-to-reconsider-eggplant/
6. http://www.medicalnewstoday.com/articles/279359.php
Sunt cele mai preferate pentru mine chear si eu sunt o vinta