LEACURI cu MIERE pentru probleme de sănătate curente

Potrivit desenelor care datează din epoca de piatră, mierea de albine este folosită ca aliment și medicament de aproape 8.000 de ani. Egiptenii, asirienii, chinezii, grecii și romanii o foloseau pentru tămăduirea rănilor și tratarea bolilor.

Aproape toate leacurile folosite în Egiptul antic erau făcute din miere, lapte și vin. Studiile moderne au scos la iveală proprietățile antimicrobiene, antifungice și antivirale impresionante ale mierii. Acesta s-a dovedit eficientă împotriva a 60 de specii de bacterii, fungi și virusuri.

leacuri cu miere2

Mierea are o compoziție chimică extrem de complexă. Conține circa 200 de substanțe nutritive și vindecătoare, fiind foarte bogată în vitamine, minerale, aminoacizi, enzime și antioxidanți (flavonoide, acizi fenolici).

Cercetările recente au demonstrat valoarea terapeutică a mierii în tratamentul afecțiunilor gastrointestinale, cardiovasculare, inflamatorii și neoplazice.

Are efecte antioxidante, antiinflamatoare, anticancerigene, cardioprotectoare și hepatoprotectoare.

Cum să folosim mierea în scop terapeutic

 Anemie, oboseală

Mierea are o acțiune energizantă rapidă, care se datorează în mare parte conținutului bogat în zaharuri. Efectele sale revigorante se resimt imediat. Combate anemia, oboseala și redă tonusul organismului. În acest sens, se poate bea dimineața un pahar de suc de fructe (de pădure) în care ați pus 1-2 lingurițe de miere de albine.

Cercetătorii vorbesc de asemenea despre efectele benefice ale consumului de miere naturală asupra durerilor în piept, oboselii și amețelii (vertij). Se consumă câte 2 lingurițe de miere odată pentru combaterea stării de oboseală sau epuizare.

 Laxativ natural

Dacă vreți să aveți un tranzit intestinal dinamic, consumați miere de albine lichidă în fiecare dimineață. Adăugați 2 linguri de miere într-un pahar cu apă. Sau amestecați mierea cu un macerat de semințe de in.

 Cârcei, tremur al pleoapelor sau a colțului gurii

Datorită conținutului bogat în minerale, mierea de albine poate preveni spasmele musculare. Se consumă câte 2 linguri de miere la fiecare masă, timp de 7 zile. Este un remediu simplu și eficient pentru persoanele care suferă deseori de cârcei sau tremur al pleoapelor și al colțului gurii.

♣  Nervozitate, stres, mânie

Iată un remediu dulce poate veni de hac stărilor de iritabilitate psihică: beți un pahar de lapte îndulcit cu miere, fenicul și/sau busuioc, dimineața pe nemâncate. Totodată, acest amestec poate preveni și creșterea excesivă a acidității gastrice.

 Insomnie

Adăugată într-un pahar cu lapte cald seara, înainte de culcare, mierea favorizează somnul și previne trezirile din timpul nopții. Cea mai bună este mierea de tei, care are o acțiune ușor sedativă asupra psihicului.

 Taie semnificativ riscul de diabet

Mierea este un remediu profilactic pentru diabet. Pe lângă faptul că previne creșterile bruște ale glicemiei, mierea stimulează secreția insulinei, reduce nivelurile glucozei din sânge, crește concentrația de hemoglobină și îmbunătățește profilul lipidic.

Persoanele cu un nivel ridicat al glicemiei sau cu risc de obezitate vor vedea efecte pozitive dacă vor înceta să mai consume zahăr și îl vor înlocui cu miere.

Mierea de albine poate fi folosită ca îndulcitor și la prepararea dulcețurilor (se intercalează straturi de fructe tocate mărunt și miere) și a siropurilor de fructe (suc de fructe cu miere în proporție de 70%).

Surse articol:
1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758027/
2. „Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu, Călin Ianța

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.