AFINELE susțin îmbătrânirea sănătoasă a CREIERULUI și îmbunătățesc FUNCȚIILE COGNITIVE (studii)
Tot mai multe studii scot la iveală efectele senzaționale ale consumului de afine asupra sănătății cerebrale. Aceste fructe de pădure plăcute la gust au capacitatea de a induce regresia deficitelor neuronale și de a favoriza o îmbătrânire sănătoasă a creierului.
Cele mai multe studii au asociat consumul de afine cu prevenirea cancerului și a bolilor de inimă. Cercetătorii au descoperit de asemenea că aceste fructe au efecte benefice asupra sistemului nervos și că pot ajuta la prevenirea declinului cognitiv prin combaterea demenței și îmbunătățirea performanței cognitive.
Afinele îmbunătățesc funcțiile creierului
Consumul moderat de afine are efecte neurocognitive importante: îmbunătățește memoria, reduce simptomele depresive și nivelurile glucozei.
Un studiu realizat pe persoane cu vârsta medie de 76 de ani a arătat că un consum zilnic de afine a îmbunătățit scorurile la diferite teste cognitive. Participanții au băut suc de afine, câte 500-625 ml pe zi, timp de 12 săptămâni.
Un alt studiu recent (2012), realizat la Spitalul Brighma și Spitalul de Femei din Boston a arătat că un aport mare de flavonoide (în special din fructele de pădure) reduce ratele declinului cognitiv la vâstnici.
Secretul afinelor: conțin o varietate de antioxidanți puternici
Testele de laborator și pe animale au arătat că efectele protectoare ale afinelor asupra creierului se datorează gamei variate de antioxidanți pe care o conțin (în special compuși polifenolici și antocianini). Acești compuși protejează celulele nervoase de daunele stresului oxidativ, reduc inflamațiile și combat bolile neurodegenerative.
Partea cea mai bună este că afinele au un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că pot consumate în siguranță și de diabetici. Mai mult, un studiu a arătat că aceste fructe pot chia ajuta la reglarea nivelului glicemiei la diabetici.
Afinele pot fi congelate, fără să-și piardă proprietățile
Pentru a beneficia de efectele cardioprotectoare și neuroprotectoare ale afinelor, acestea trebuie consumate în stare proaspătă. Vestea bună este că afinele pot fi păstrate congelator pentru iarnă.
Congelarea nu afectează conținutul de antioxidanți. Cercetătorii au testat capacitatea antioxidantă și concentrația de antocianini a afinelor după ce le-au congelat la -17°C pe perioade de 3-6 luni, și nu au observat nici o modificare a acestor parametri.
Surse articol:
1. http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-03/acs-btw021816.php
2. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22907211
3. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2850944/
4. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=8
5. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22535616
cum naibii sa sustina imbatranirea???
A vrut sa zica combat 😉
SUSȚIN îmbătrânirea !!! Nu, nu consum ! Nu vreau sa îmbătrânesc !