Ce este și cum se consumă FENICULUL (o plantă cu efecte antiinflamatoare și anticancerigene)

Probabil ați văzut această plantă în supermarketuri, însă nu știți ce este și cum se mănâncă. Se numește fenicul și face parte din familia Apiaceelor (sau Umbelifere), fiind înrudit cu pătrunjelul, mărarul, coriandrul și morcovul.

Plantele din această categorie sunt utilizate atât ca aliment, cât și ca medicament. Sunt recunoscute îndeosebi pentru aroma lor puternică, datorată uleiurilor eterice.

Fenicul Proprietăți

Fenicul Proprietăți

Fenicul – proprietăți

Bulbul de fenicul este bogat în vitamina C, fibre și minerale prețioase: potasiu, cupru, mangan, fosfor, magneziu, calciu și fier. Conține și vitamine din grupul B: acid folic (B9), B3 și B5.

Feniculul are proprietăți terapeutice importante, datorate conținutului divers de flavonoide cu o acțiune antioxidantă puternică, precum rutin, quercetină sau kaempferol.

Principalul compus din uleiul volatil regăsit în fenicul se numește anetol. În mai multe studii realizate pe animale, acesta s-a dovedit eficient în reducerea inflamațiilor și prevenirea recidivei cancerului.

Uleiul volatil din fenicul are de asemenea efecte protectoare asupra ficatului afectat de toxicitate sau substanțe chimice.

Datorită conținutului bogat în vitamina C, bulbul de fenicul susține funcția sistemului imunitar, acționând ca un agent antioxidant în neutralizarea radicalilor liberi. Vitamina C are totodată efecte anti-microbiene.

Bulbul de fenicul este un aliment important pentru persoanele cu nivelul colesterolului ridicat sau cu risc de accident vascular cerebral sau atac de cord. Conține potasiu, un mineral util pentru reducerea tensiunii arteriale mari. Fibrele pe care le conține ajută de asemenea la eliminarea toxinelor cu potențial cancerigen din colon.

Un studiu efectuat de cercetătorii iranieni a arătat că feniculul ajută la reducerea durerilor menstruale asociate cu dismenoreea primară. Este un remediu folosit de mulți ani în regiunile mediteraneene pentru ușurarea menstruațiilor dureroase, datorită efectelor sale antispasmodice.

Cum se consumă feniculul

Feniculul are o aromă dulceagă. Toate părțile sale (semințele, bulbul, tulpinile și frunzele) sunt comestibile și pot fi consumate ca atare, sau adăugate în diverse rețete: supe, salate cu legume sau fructe, cu iaurt sau alte sosuri, sandviciuri, la cuptor cu alte legume.

Bulbul de fenicul proaspăt poate fi păstrat în frigider, cel mult patru zile.

Surse articol:

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=23
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3611645/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

6 comentarii

  1. e o leguma care ajuta digestia si elimina gazele.e mararul italian

  2. il consum cu salata verde!

  3. Taiat fin de tot si stropit cu ulei de masline si zeama de lamaie😋sau innabusit in putin unt cu morcov cubulete, mazare si porumb ca garnitura pentru peste la cuptor😃

  4. Fiert cu cașcaval ras,,,

  5. Este foarte bun asa cum este.Eu l-am consumat timp de 12 ani foarte proaspat.Insa acum il gasesti in supermarchet super palit cules de o luna inainte.Probabil ce nu se mai vinde in Italia ajunge la noi

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.