Cum se face PÂINEA cu CARTOFI

Pâinea cu cartofi este o variantă foarte sățioasă și gustoasă a pâinii de casă.

Se prepară în diferite zone ale lumii, după rețete diferite: Chile, Germania, Ungaria, Germania, Irlanda, Scoția, SUA sau țări din America de Sud, precum Chile sau Peru. O găsim inclusiv în brutăriile de la noi.

paine

Pâine cu cartofi – rețetă

Din cauza adaosului de cartofi fierți, aluatul de pâine poate fi mai lipicios și mai greu de manevrat. Pentru a fi mai ușor de modelat, folosiți un tip de făină albă de 550, potrivit pentru diferite tipuri de aluaturi.

Ingrediente

• 650 g de făină
• 600 g de cartofi albi
• 25 g de drojdie proaspătă
• 1 linguriță de zahăr brut
• 2 linguri de ulei de măsline

Preparare

Pentru această rețetă, folosiți un tip de cartofi făinoși, care devin sfărâmicioși după fiert. Cântăriți-i pentru a avea 600 de grame.

Spălați-i bine, pentru a-i putea fierbe în coajă. Puneți-i într-o cratiță la fiert cu 2 lingurițe de sare. După ce au fiert, scurgeți apa și păstrați 120 ml pentru aluat.

Cât timp se răcoresc cartofii, puneți drojdia într-un bol și amestecați-o cu zahărul brut, până se desface și obțineți o compoziție lichidă. Adăugați 1 lingură de făină și amestecați. Lăsați acest amestec la dospit circa 10 minute, apoi adăugați cei 120 ml de apă păstrați de la fiert cartofii și amestecați.

Curățați cartofii de coajă și pasați-i sub forma unui piure într-un bol încăpător. Amestecați-i cu făina. Adăugați 2 lingurițe de sare, uleiul și compoziția de drojdie. Frământați bine, cu mâinile, până obțineți un aluat omogen, puțin lipicios.

Acoperiți vasul cu un prosop gros sau cu o folie de plastic, și lăsați aluatul să crească 30-40 de minute, într-un loc călduros.

După ce s-a umflat, mutați aluatul pe masa de lucru pe care ați presărat puțină făină. Frământați puțin aluatul și împărțiți-l în două bucăți egale. Modelați fiecare bucată într-o formă ovală, îndoiți apoi bucata de aluat și modelați-o într-o formă rotundă.

Tapetați o tavă cu hârtie de copt și așezați pâinile în tavă. Acoperiți-le cu un prosop și mai lăsați-le jumătate de oră la crescut. Aprindeți cuptorul la 190 de grade și așezați în el o cratiță cu apă fierbinte.

Introduceți tava pe raftul inferior al cuptorului și lăsați pâinile să se coacă 45 de minute.

După ce e gata, scoateți pâine pe un fund de lemn și lăsați-o să se răcească bine.

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.