Uleiul de LEURDĂ are o valoare terapeutică deosebită – rețeta dr. biolog Virgina Ciocan
Leurda este o plantă medicinală de primăvară extrem de sănătoasă. Am găsit un mod interesant de a prepara și conserva această verdeață, sub formă de ulei.
Adăugat în salate sau în alte preparate, uleiul de leurdă le dă acestora o valoare terapeutică deosebită.
Dr. biolog și cercetători științific Virginia Ciocan ne prezintă în una din cărțile sale o rețetă simplă de ulei de leurdă care poate fi preparat ușor acasă.
Ulei de leurdă – rețetă
Pentru prepararea uleiului de leurdă, aveți nevoie de 150 g de frunze de leurdă. Spălați bine frunzele, lăsați-le să se usuce puțin, apoi tocați-le mărunt pe un fund de lemn.
Introduceți frunzele într-un borcan de sticlă și stropiți-le cu puțin alcool alimentar de 70 de grade, sau cu pălincă. Amestecați-le cu coada unei linguri lungi, pentru a se umezi bine cu alcool. Lăsați-le să stea așa 3-4 ore, apoi turnați peste ele ulei de măsline, până la gura borcanului. Puteți folosi și un alt tip de ulei.
Închideți borcanul ermetic cu capacul și lăsați-l undeva la temperatura camerei. Durata de macerare a frunzelor de leurdă este de 3-4 săptămâni. După această perioadă, filtrați uleiul printr-o bucată de pânză de tifon curată, storcând bine frunzele.
Păstrați uleiul de leurdă rezultat într-o sticlă de culoare închisă, cu dopul în jos. Acest ulei se poate consuma în scop terapeutic ca atare, pe pâine uscată, câte 20-30 de picături, de 2-3 ori pe zi. Este de asemenea bun de folosit la salate, sau adăugate în alte preparate (preferabil reci), care necesită ulei.
Indicațiile terapeutice ale leurdei
Leurda are proprietăți expectorante, bronhodilatatoare și antiseptice, laxative și vermifuge, diuretice și anti-infecțioase în afecțiunile renale, sedative, imunostimulatoare, antifungice, antiinflamatoare și antitumorale.
– Afecțiuni cardiovasculare (hipertensiune, ischemie cardiacă, ateroscleoză, colesterol mare)
– Accident vascular cerebral și cardiac, infarct miocardic (prevenire)
– Tromboze (flebita, tromboflebita)– Afecțiuni ale aparatului respirator (tuse, astm, bronșită, infecții respiratorii, pneumonie, emfizem pulmonar)
– Afecțiuni digestive (colită de fermentație, constipație, viermi intestinali, floră intestinală afectată)
– Stimularea diurezei, boli reno-urinare
– Calmarea sistemului nervos– Micoza unghiei, micoză vaginală
– Infecții cu Candida
– Artrită, reumatism, gută– Varice, hemoroizi
– Îmbătrânirea prematură a țesuturilor– Tumori
– Dependența de tutun
Sursă articol: „Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adpatogene”, Virginia Ciocan
Va Multumesc FOARTE interessante sunt multe din indicatiile date.
Ne bucurăm că vă sunt de folos informațiile Mulțumim că ne urmăriți!