LOBODA curăță organismul de TOXINE și este utilă în afecțiunile hepatice și ginecologice

O dovadă vie a faptului că Dumnezeu a lăsat în natură tot ceea ce omul are nevoie pentru a se hrăni și trata este apariția verdețurilor odată cu venirea primăverii. Acestea au proprietăți diuretice, depurative, vitaminizante și remineralizante, exact ce avem nevoie mai mult după perioada de iarnă.

Spanacul, păpădia, urzicile, loboda de grădină sunt doar câteva exemple de plante care ajută la purificarea și fortificarea organismului nostru.

Lobodă (Atriplex hortensis)

Lobodă (Atriplex hortensis)

Loboda este foarte bogată în săruri minerale (calciu, magneziu, fier, fosfor, potasiu, zinc, seleniu), vitamina C, vitamina K, caroteni, proteine, antociani, triptofan și fibre alimentare.

Loboda – indicații terapeutice

Loboda împărtășește proprietăți medicinale similare cu spanacul. Este unul din cele mai bune remedii diuretic-depurative, care stimulează rinichii să elimine mai repede toxinele, excesul de sare apă și grăsimi din corp. Prin creșterea diurezei, loboda ajută la menținerea rinichilor și a vezicii urinare funcționale la un nivel optim.

Are de asemenea efecte laxative ușoare. Consumul de lobodă ajută la stimularea digestiei, datorită conținutului bogat în fibre și minerale. Previne constipația, ulcerul gastric și cancerul de colon.

Datorită compușilor antioxidanți conținuți (antociani și caroteni), loboda combate daunele radicalilor liberi care afectează celulele și organele, cauzând îmbătrânire prematură, mutații celulare și cancer.

Loboda ajută la reglarea hormonală, la producerea de celule roșii de sânge, oxigenarea țesuturilor și a organelor, la îmbunătățirea circulației și a metabolismului.

Unele surse susțin că loboda conține de două ori mai multă vitamina C decât lămâile și fructele kiwi, fiind așadar un imunostimulator eficient.

Experții în fitoterapie și nutriție recomandă loboda în afecțiuni hepatice, renale și ginecologice.

Cum se consumă loboda

O găsim în grădină sau în piețe începând cu luna martie. Se poate folosi la salate sau în supe și ciorbe. În salate de crudități, merge foarte bine cu roșiile și castraveții proaspeți sau cu alte verdețuri (spanac, salată verde). Dacă o folosiți în supe sau ciorbe, adăugați-o la sfârșitul preparării, sau după ce s-a răcorit, pentru a nu distruge nutrienții și proprietățile terapeutice.

Atenționări

La fel ca spanacul, loboda conține cantități mari de oxalați, de aceea persoanele cu gută sau litiază renală și biliară (pietre) trebuie să consume lobodă cu precauție sau să o preparare termic.

Surse:
„Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
„Vindecare și Purificare Prin Alimentație și Post”, Liviu Gheorghe, Tudor Ilie, Mihai Minoiu și Călin Ianța
https://www.organicfacts.net/health-benefits/vegetable/orach.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.