Grâul încolțit are un conținut sporit de minerale și vitamine – cum se obține acasă
Grâul este una din principalele surse de hrană ale omului, dat fiind că din el se prepară pâine.
Din păcate, procesele de rafinare elimină părți importante ale bobului de grâu întreg, precum tărâțele și germenele, și o dată cu ele cantități semnificative de vitamine din complexul B, minerale și microelemente.

Cura cu grau incoltit: Marco Verch Professional Photographer
Ceea ce rezultă în urma morăritului și rafinării este o făină albă, plăcută la aspect, însă lipsită de orice urmă de fibre, care se găsesc doar în tărâțe.
Prin procedeele de decorticare, grâului întreg pierde:
• 97% din cantitatea de vitamina B1
• 94% din cantitatea de vitamina B6
• 88% din cantitatea de vitamina B3
• 86% din cantitatea de mangan
• 85% din cantitatea de magneziu
• 78% din cantitatea de zinc
• 77% din cantitatea de potasiu
• 76% din cantitatea de fier
• 71% din cantitatea de fosfor
• 68% din cantitatea de cupru și vitamina B2
• 60% din cantitatea de calciu
• 57% din cantitatea de vitamina B5
• 40% din cantitatea de crom
De aceea este indicat să consumăm pâine din făină integrală.
În acest sens, putem cumpăra grâu integral de la țărani, din piață, pe care să-l măcinăm acasă printr-o moară de cereale, și din făina integrală obținută să ne preparăm propria pâine.
Cum se pune grâul la încolțit
O altă variantă de a conserva sau chiar îmbunătăți profilul nutrițional al grâului este să-l punem la încolțit.
Prin încolțire, grâul se îmbogățește în fosfor (1050 mg%), magneziu (342 mg%), calciu (71 mg%), enzime, vitaminele A, B, E, K, D, PP și proteine.
Vom obține astfel un aliment extrem de hrănitor și energizant.
Metoda este foarte simplă:
– Alegeți și spălați bine 100 g de grâu integral
– Puneți-l apoi într-o farfurie adâncă sau într-o tăviță cu pereți înalți
– Așterneți peste boabele de grâu o bucată de tifon dublu, umezit
– Turnați apă la temperatura camerei, cât să acopere grâul cu 0,5 cm.
– Așezați vasul cu grâu la loc cald
– O dată la 8 ore, se ridică tifonul și se clătește grâul, apoi se așază din nou tifonul umezit
– Se procedează astfel până când încep să apară primele semne de încolțire
– Când colții au 1 mm, grâul este gata de consum
– Se mută într-un borcan de sticlă cu capac, și se păstrează în frigiderCura cu grâu încolțit
Se consumă câte 2 linguri de germeni de grâu în fiecare dimineață. Se pot ține cure de câte 3-4 săptămâni, cu pauze de 2 luni între ele.
Germenii se mestecă bine înainte de înghițire. Se pot consuma ca atare, sau se pot adăuga în diferite rețete: salate, băuturi etc.
Sursă: „Rețete Pentru Sănătatea Noastră”, Elena Pridie
Multumesc ; nu stiam cum se obtine incoltirea graului.