Nu aruncați tulpinile de BROCCOLI! Sunt comestibile și foarte bogate în nutrienți (cum să le folosiți)

Broccoli a devenit unul din cele mai populare alimente din lume, datorită numeroaselor studii științifice care au evidențiat valoarea sa nutritivă și terapeutică impresionantă.

Este bogat în calciu și vitamina C. Conține vitamina A, potasiu, fier, magneziu, zinc și vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B6 și B9).

Broccoli - Secrete de Consum

Broccoli – Secrete de Consum

Această legumă cruciferă este foarte bogată în antioxidanți care ne protejează de cancer și alte boli cronice. Ultimele cercetări au arătat că broccoli este un purificator profund pentru organismul uman. Pe lângă faptul că stimulează procesele detoxifiante ale corpului, broccoli ne protejează inclusiv de poluanții din mediu și din alimente.

Nu aruncați tulpinile și frunzele de broccoli!

Problema este că majoritatea dintre cei care consumă des broccoli aruncă tulpinile și păstrează doar inflorescențele. Nutriționiștii spun că inclusiv tulpinile și frunzele de la broccoli sunt comestibile, au un gust bun și sunt bogate în nutrienți.

Tulpinile de broccoli au un gust mai blând și o aromă mai dulce decât buchețelele. Tulpinile sunt mult mai bogate în fibre, iar frunzele conțin mai mult beta-caroten decât coroana.

Cum se prepară

Experții ne sfătuiesc să curățăm tulpinile de stratul exterior și apoi să le tăiem în bucăți cât mai mici, deoarece sunt mai dure și fierb mai greu. Trebuie așadar puse la fiert înaintea buchețelelor. Se lasă 2-3 minute la fiert, apoi se adaugă inflorescențele și frunzele.

Le putem folosi la supe-cremă, piure sau sosuri pentru paste (fierte și procesate în blender). Le putem sota ușor sau rumeni în cuptor cu puțin ulei de măsline și usturoi.

Cel mai bun mod de a găti broccoli este la aburi sau în cuptor. Aceste metode ajută la conservarea nutrienților. Dacă fierbeți broccoli, nu aruncați apa, deoarece conține foarte multe vitamine și minerale. Folosiți-o ca bază pentru supe sau ciorbe.

Tulpinițele de broccoli pot fi de asemenea date pe răzătoare sau tăiate fâșii subțiri, și adăugate în salate.

______________________________________________________________________________________________

Surse articol:
http://www.livestrong.com/article/536937-do-broccoli-stems-have-nutritional-value/
http://www.thekitchn.com/conscientious-cook-good-uses-f-74591
http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodtip&dbid=6

Citeşte mai multe despre:

6 comentarii

  1. Eu oparesc apoi dupa ce se scurge apa adaug sare,lămâie și putin ulei de măsline. Este o salata super!

  2. cum sa le arunci ? sunt grozav de bune !

  3. gainile mele mananca verde si toata iana cele 6 buc

  4. Nu le arunc chiar in totalitate.

  5. Exact cum acrie, le fierb mai mult, cu alte legume, apoi fierb putin buchetele.

  6. Consum broccoli in totalitate,,,,este o leguma f. buna si sanatoasa,nimic nu trbuie aruncat.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.