Ce ALIMENTE să mănânci pentru a-ți reveni din starea de ANEMIE

Anemia este o problemă de sănătate asociată cu lipsa de fier, care se poate corecta prin alimentație. Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei – componentul principal din sânge care transportă oxigenul.

În lipsa unei cantități optime de fier, celulele roșii de sânge nu mai pot aproviziona țesuturile și organele corpului cu suficient oxigen. Iar când acestea nu sunt oxigenate cum trebuie, nu mai funcționează corect.

Alimente Anemie

Alimente Anemie

Oboseala constantă, resimțită pe tot parcursul zilei, este principalul simptom descris de persoanele care au o anemie ușoară. Starea generală de slăbiciune, ritmul crescut sau neregulat al inimii, dificultățile respiratorii, durerile în piept, amețeala și pielea palidă sunt semne care indică prezența anemiei.

Cea mai bună metodă de a ne hrăni sângele cu fier este prin alimentație, în mod natural. Dacă anemia este severă, medicul poate recomanda suplimente cu fier, pentru a crește mai repede nivelul fierului sangvin.

Iată lista alimentelor cu cel mai mare conținut de fier:

Semințe de dovleac

Sunt renumite pentru conținutul generos de minerale, îndeosebi de zinc. 100 g de semințe de dovleac ne pot oferi o doză generoasă de 15 mg de fier, care acoperă 83% din doza zilnică recomandă.

Alte semințe bogate în fier sunt semințele de susan (23%), semințele de floarea-soarelui (11%) și semințele de in (9%).

♣ Ficăței de pui stropiți cu zeamă de lămâie

100 g de ficat ne pot oferi 13 mg de fier, circa 72% din doza zilnică recomandată. O lingură de pate de ficat de pui conține 7% din DZR de fier.

Ficatul de pui este mult mai bogat în fier decât ficatul de vită. Studiile au arătat că anemia este o afecțiune rară în rândul popoarelor asiatice, care consumă mai mult ficat decât americanii.

Pentru a ajuta la asimilarea fierului, putem combina alimentele bogate în fie cu alimente care conțin vitamina C. În acest sens, profesorul doctor Mencinicopschi recomandă stropirea ficățeilor de pui gătiți cu puțin suc de lămâie.

♣ Nuci

100 g de nuci acoperă 34% din doza zilnică necesară de fier. Aceste fructe tonice sunt benefice pentru persoanele slăbite sau aflate în perioada de convalescență, deoarece sunt foarte sățioase și bogate în nutrienți.

♣ Carne de vită și de miel

100 g de friptură de vită sau miel conțin 17 mg de fier. Această cantitate poate acoperi 96% din doza zilnică recomandată de fier.

♣ Fasole albă și alte leguminoase

Toate leguminoasele sunt bogate în fier: fasolea albă, lintea, mazărea, năutul și soia. Le putem consuma sub formă de salată, cu puțin ulei de măsline și verdețuri proaspete, bogate în fier.

♣ Cereale integrale

Ovăzul și orzul sunt cele mai bogate în fier (12%), urmate de orez (11%), bulgur (10%), hrișcă (7%), și mei (6%). Cerealele integrale nu trebuie consumate în paralel cu suplimente de fier, deoarece tărâțele pot afecta absorbția lor.

♣ Verdețuri

Spanacul este cea mai bună sursă de fier „verde”. 100 g de spanac crud ne poate oferi 3.6 mg de fier, circa 20% din doza zilnică recomandată. La fel de bune sunt broccoli și varza.

♣ Ciocolată neagră

Iată un desert benefic pentru persoanele anemice. Ciocolata neagră, cu un conținut de cel puțin 70% cacao, este o sursă excelentă de antioxidanți și minerale: fier, magneziu și cupru. 100 g de ciocolată neagră ne furnizează 11.90 mg de fier. Pudra de cacao neagră este la fel de bună.

♣ Tofu

Tofu este o brânză obținută din închegarea laptelui de soia, bogată în proteine. 100 g de de tofu acoperă 15% din doza zilnică necesară de fier. Se poate adăuga în salate sau în rețete de cremă vegetală pentru deserturi raw-vegan.

Alte alimente bogate în fier: fructele uscate, măslinele, fructele de pădure, scoicile, tonul, sardinele, fructele de mare, ouăle, sfecla roșie cu tot cu tulpini, tulpinile de păpădie, pâinea de secară, melasa.

Surse:
www.herbs-info.com/blog/15-foods-to-fight-anemia
https://www.healthaliciousness.com/articles/food-sources-of-iron.php
http://www.redcrossblood.org/learn-about-blood/health-and-wellness/iron-rich-foods

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.