SOMONUL – beneficii profunde la nivel CARDIOVASCULAR, protecție pentru ARTICULAȚII și beneficii excepționale pentru OCHI și CREIER
Se vorbește foarte mult despre beneficiile consumului de somon datorate îndeosebi conținutului de Omega-3. Acest tip de pește are însă mult mai multe secrete de sănătate revelate de studiile recente.
Conținut nutritiv impresionant
O porție (circa 110 g) de somon fript ne oferă o listă impresionantă de nutrienți în cantități uimitoare. Procentul (%) se referă la doza zilnică recomandată și necesară de respectivul nutrient.
• 236% vitamina B12
• 128% vitamina D
• 78% seleniu
• 56% vitamina B3
• 55% Omega-3
• 53% proteine
• 53% fosfor
• 38% vitamina B6
• 21% iod
• 19% colină
• 18% vitamina B5
• 15% biotină
• 14% potasiu
Într-o porție de somon fript găsim cel puțin 2 grame de Omega-3, mai mult decât cantitatea pe care o consumăm în mod obișnuit în decursul unei săptămâni.
Acizii grași esențiali Omega-3 sunt extrem de importanți pentru sănătate deoarece ajută la controlul proceselor inflamatoare din corp, îmbunătățesc funcția creierului și funcția celulară generală, precum și transferul de informații dintre celule.
♣ Beneficii profunde la nivel cardiovascular
Consumul de pește gras, bogat în Omega-3 precum somonul a fost asociat în numeroase studii cu o reducere semnificativă a riscului de boli și evenimente cardiovasculare, precum atac de cord, accident vascular cerebral, aritmie cardiacă, hipertensiune arterială, trigliceride mari în sânge.
Aceste beneficii se pot obține prin introducerea unei singure porții de somon pe săptămână. Efectele maxime ale aportului de Omega-3 se observă însă la persoanele care consumă câte 2-3 porții pe săptămână. Cercetătorii susțin că pentru o protecție cardiovasculară notabilă, este nevoie de o doză minimă de 2 grame de Omega-3 pe zi, echivalentul a unei porții de somon gătit.
♣ Îmbunătățirea funcțiilor creierului
Din acizii grași Omega-3 regăsiți în somon, o cantitate mică sunt sub formă de DHA (acid docosahexaenoic). Oamenii de știință consideră acest acid a fi cel mai important tip de grăsime din creierul uman. Astfel se explică de ce consumul de somon a fost asociat cu un risc redus de afecțiuni cerebrale, precum depresie, declin cognitiv, IQ scăzut sau Alzheimer.
Aceste beneficii se datorează neuroprotectinelor, compuși rezultați în urma conversiei DHA, care au capacitatea de a preveni inflamația excesivă.
♣ Protecția articulațiilor
50% din acizii grași Omega-3 din somon sunt sub formă EPA (acid eicosapentaenoic). Aceștia se pot transforma în corp în 3 tipuri de compuși derivați care previn inflamațiile dăunătoare la nivel articular.
Cu toate acestea, efectul protector asupra articulațiilor se datorează nu atât grăsimilor din somon, ci mai degrabă proteinelor. Oamenii de știință au descoperit că somonul conține molecule mici de proteine bioactive (peptide) care oferă o susținere deosebită cartilajului articular.
Una din aceste peptide se numește calcitonină. Forma umană a calcitoninei este produsă de glanda tiroidă, și reprezintă un hormon-cheie pentru reglarea echilibrului de colagen și minerale din oase și țesuturile din jur.
♣ Protejarea vederii
Consumul de Omega-3 a fost asociat cu mai puține probleme la nivelul ochilor. Conform cercetărilor, 2 porții de pește (bogat în Omega-3) pe săptămână reduce semnificativ riscul degenerescenței maculare (deteriorarea vederii) și a sindromului cronic de ochi uscați. Beneficii maxime se obțin prin consumul a 5-6 porții de pește pe săptămână.
♣ Scăderea riscului de cancer
Dovezi științifice puternice sugerează că aportul regulat de Omega-3 reduce riscul de leucemie, mielom multiplu, limfom non-Hodgkins, cancer colorectal, de sân și de prostată. Acest risc este diminuat prin consumul a cel puțin o porție de somon pe săptămână.
Să nu omitem nici conținutul mare de seleniu din somon, care susține toate beneficiile descrise mai sus: reducerea riscului de inflamații articulare, prevenirea diferitelor tipuri de cancer și protejarea sistemului cardiovascular.
Sursă: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=104
cine a facut studiile ? specificati universitatea . Orice om cu un pic de chimie in spate stie ca o bucata de carne moarta prajita /fiarta nu mai contine nimic benefic pt corpul uman.
Conținutul nutritiv prezentat în acest articol a fost investigat pe somonul preparat termic. Asta nu înseamnă că e cea mai bună variantă de consum. Găsiți sursele la finalul acestui articol: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=104
O vroiai vie??? Bucata de carne….
” Even though contamination with mercury, pesticides, and persistent organic pollutants (POPS) has become a widespread problem in salmon habitats and with the quality of salmon itself, there are still salmon runs that pose relatively low risk in terms of contaminants. ” Pofta buna !
http://www.libris.ro/studiul-china-colin-campbell-thomas-m-campbell-ADD978-606-8080-75-8–p514102.html?gclid=CMimy9jpzMoCFQUewwodiiAJ9w Studiul China efectuat de Colin Campbell este o lucrare importantă și ușor de citit. Împreună cu fiul său Tom, el comentează aici diferite studii referitoare la relația dintre dietă și boală. Concluziile sale cu privire la consecințele dăunătoare ale consumului de proteine de origine animală sunt incredibile. La fel de surprinzătoare a fost și dificultatea de a prezenta rezultatele pe care le-a obținut publicului larg. Este o istorie care merită citită.”
Robert C. Richardson, doctor în științe, laureat al Premiului Nobel.
Ioan Păscuț . Studiul China este un „studiu” OBSERVATIONAL!!! e bun pentru generarea de ipoteze în cel mai bun caz
LaTaifas.ro Vorbiti de somon si vad ca sustineti foarte mult ceea ce spuneti ….trebuie insa sa spuneti totul despre somon ! Da este foarte bun pentru sanatate dar daca este crescut in libertate ! Cel care circula pe piata este crescut in crescatorii si de cele mai multe ori este crescut in Atlantic , unde stim marea majoritate cate probleme exista ! Ba mai mult mai suntem si mintiti si ni se spune ca este din Norvegia ! Eu va spun un lucru …. daca mancam pastrav crescut in libertate avem aceleasi beneficii despre care spuneti voi ca le avem de la somon ! Sau mai bine mancam nuci , pe care le avem la discretie pe la tara si nu ne mai minte nimeni !
MULTUMIM-
Somon afumat!Yes! Un filet de somon sau un bors, rau ti-ar pare…IoanPascut!Facut incet pe jar…Asta-i sanatate,sa maninci ce-ti place!
Zilele somonului s-au terminat . Mai putem cumpara somon salbatic contaminat , sau somon de cultura . Ambele , cred eu , ar trebui evitate …
Bine, bine, dar cel de crescatorie, cata valoare nutritiva mai are ?
Pt. ca, nu are nici un gust ….!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Cu conditia sa nu fie din crescatorii îmbibat cu antibiotice!