Clicky

MATCHA – ceaiul care i-a cucerit pe toți dependenții de CAFEA din întreaga lume

Ceaiul Matcha este un tip de ceai verde comercializat sub formă de pulbere. Frunzele sunt măcinate până se transformă într-o pudră verde fină.

Este singura metodă de preparare care permite consumul frunzelor cu totul. Din acest motiv, proprietățile sale terapeutice sunt de zeci de ori mai mari decât ale ceaiului verde preparat prin infuzarea frunzelor și strecurarea lui.

Ceai Matcha

Ceai Matcha

Ce conține matcha 

O cană de ceai matcha echivalează din punct de vedere al conținutului de antioxidanți cu 10 căni de ceai verde. Matcha conține mai mulți antioxidanți per gram și decât fructele goji, ciocolata neagră, fructele acai, nucile, rodiile, afinele, broccoli și spanacul.

Ceaiul matcha conține vitamina A, complexul B, vitaminele C, E și K. Este însă foarte bogat în polifenoli catechine – compuși cu o activitate antioxidantă foarte mare. Acești antioxidanți oferă protecție împotriva mai multor tipuri de cancer, previn bolile cardiovasculare și încetinesc procesul îmbătrânirii.

Mai mult, catechinele din ceaiul verde reduc nivelul colesterolului rău din sânge, ajută la stabilizarea glicemiei, scad tensiunea arterială și cresc rezistența corpului la toxine.

Cel mai important polifenol din ceaiul matcha este EGCG (epigallo-catechin gallate). Acest compus antioxidant a reprezentat subiectul a zeci de studii științifice.

O porție de ceai matcha ne oferă de asemenea 274 mg de proteine, 20.5 mg de potasiu, 3.25 mg de calciu și 1.85 mg de vitamina C.

Energie prelungită, fără „căderi” bruște

Tot mai multe persoane au început să înlocuiască obișnuita cafea de dimineață cu un ceai matcha. Ceaiul matcha are efecte energizante prelungite și este considerat o băutură mult mai pură decât cafeaua.

Matcha conține aproape jumătate (34 mg) din cantitatea de cofeină din cafea (60 mg), însă efectul energizant este stabil și nu intens precum în cazul cafelei, și durează mult mai mult. Acest lucru se datorează unui aminoacid numit L-teanină.

L-teanina încetinește eliberarea cofeinei în fluxul sangvin, fapt care permite menținerea unui nivel constant de energie pe parcursul întregii zile. Acest ceai crește starea de vigilență fără să provoace anxietate, precum se întâmplă în cazul unei cafele tari.

Alte beneficii ale ceaiului matcha

Pe lângă faptul că dă energie, ceaiul matcha acționează totodată și ca un agent anti-stres. Matcha stimulează funcția cognitivă, îmbunătățește creativitatea, învățarea și concentrarea. Mai mult, acest ceai produce un efect calmant asupra sistemului nervos, prin care reduce nivelul de anxietate și înlătură stresul psihic și fizic.

Unul din cele mai puternice catechine regăsite în ceaiul matcha este compusul EGCG. Potrivit Asociației Americane a Cancerului, acest antioxidant este anticancerigen în natură. Un studiu din 2011 a arătat că matcha conține de 137 de ori mai mult EGCG decât alte tipuri de ceai verde.

Un studiu din 2009, publicat în Jurnalul Medicinal Food a arătat că ceaiul matcha previne evenimentele cardiovasculare și protejează ficatul și rinichii prin reducerea nivelului de colesterol total și trigliceride.

Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a arătat că ceaiul verde îmbunătățește metabolismul, crește consumul de energie și crește rata termogenezei (arderea caloriilor).

Cum se prepară ceaiul matcha

Dr. Weil recomandă această metodă de preparare a doctorului Jim Nicolai: se toarnă apă clocotită într-un un bol de lut sau de ceramică și se lasă să se încălzească circa 1 minut. Se varsă apoi apa și se usucă vasul cu un prosop. Se pune 1 linguriță de pudră de matcha trecută printr-o sită, pentru a evita formarea de cocoloașe. Se toarnă circa 60-100 ml de apă clocotită și se amestecă energic cu o pensulă (tel, măturică etc), până când rezultă o băutură spumoasă verde.

Video:

Surse articol:
http://www.cheatsheet.com/life/4-proven-health-benefits-of-matcha-green-tea.html/?a=viewall
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2713411/Would-swap-coffee-Matcha-green-tea.html
http://www.livestrong.com/article/282502-what-are-the-benefits-of-matcha-green-tea-powder/

Citeşte mai multe despre:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

    Răspunde corect la următoare operație aritmetică *