Este adevărat că VITAMINA C din legume se pierde prin fierbere? (studii)
Cercetătorii au confirmat o teorie mai veche, și anume că prepararea termică a legumelor duce la pierderea unei cantități semnificative de nutrienți.
Deși sunt mult mai gustoase și mai ușor de digerat, legumele preparate termic sunt mai sărace în vitamine, deoarece unele din ele sunt sensibile la căldură, apă și aer. Cea mai sensibilă la gătit este vitamina C.
Vitamina C din legume se denaturează la temperaturi foarte mari (peste 70 de grade Celsius) și foarte mici (prin congelare). Un studiu danez a arătat că numai după 5 minute de fierbere, nivelul vitaminei C scade cu 45-64%.
Nivelul de vitamina C a fost redus cu 10% la roșiile gătite timp de 2 minute, și cu 29% la roșiile gătite timp de 30 de minute la 88 grade Celsius.
Cercetătorii au gătit spanac, mazăre și fasole verde în vase din materiale diferite, prin metode diferite, și au observat că toate metodele de preparare au afectat nivelurile vitaminei C.
Aceștia au observat de asemenea că decongelarea legumelor înainte de fierberea lor este inutilă, și duce la pierderea unei cantități mult mai mari de vitamina C.
Explicația ar putea fi aceasta: vitamina C este o vitamină foarte instabilă, care se degradează ușor prin oxidare, expunere la căldură/foc, și prin gătirea în apă (se dizolvă).
Cum putem păstra vitamina C în alimentele gătite
Nu trebuie să ne temem însă că vitamina C se pierde complet prin prepararea termică. Cercetătorii ne oferă câteva sfaturi importante pentru a păstra cât mai mult din conținutul de vitamina C din legumele preparate termic:
– legumele bogate în vitamina C trebuie gătite la temperaturi mici și în coajă
– nu trebuie să decongelăm legumele congelate înainte de a le găti
– este indicat să folosim vase din oțel inoxidabil, deoarece acest material previne distrugerea vitaminei C
Un studiu publicat în anul 2009 în Journal of Zhejiang University Science a investigat efectele diferitelor metode de preparare asupra vitamina C din broccoli. Cercetătorii au descoperit că prin fierbere se pierde o cantitate foarte mare de vitamina C, în schimb prepararea la aburi reține cea mai mare cantitate de vitamina C.
În concluzie, trebuie să reținem că este mai bine să alegem metode de gătire care necesită cât mai puțină căldură și apă, pentru a conserva conținutul vitaminelor din alimente. Cea mai bună metodă de preparare termică este coacerea, comparativ cu fierberea în apă.
Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11190845
http://www.vitaminable.com/at-what-temperature-does-vitamin-c-denature.html
http://healthyeating.sfgate.com/cooking-food-reduce-vitamin-content-5164.html