Kimchi – cel mai sănătos tip de murături din lume (beneficii + rețetă)

Kimchi nu este chiar un fel de mâncare, ci mai mult un tip de murături tradiționale coreene, preparate dintr-un amestec fabulos de legume și mirodenii.

Kimchi - Rețetă și Beneficii

Kimchi – Rețetă și Beneficii

Legumele fermentate și condimentate au o istorie de circa 2.000 de ani. Coreenii le servesc aproape la orice masă, alături de orez (preparat la aburi) sau alte feluri principale.

Kimchi este o sursă fabuloasă de probiotice

Cercetătorii coreeni au publicat recent o recenzie vastă asupra a 130 de studii științifice, în care prezintă numeroasele beneficii pe care Kimchi le are ca și probiotic.

Probioticele sunt bacterii bune care populează intestinele noastre. Există peste 400 de tulpini de bacterii intestinale benefice, iar combinația lor diferă de la persoană la persoană.

Ele sunt prezente din abundență în alimentele fermentate, precum iaurt sau murături. Pe scurt, probioticele au următoarele efecte benefice:

– fac sistemul imunitar mai puternic
– ajtută la menținerea unei digestii sănătoase
– ajută la absorbția mai multor nutrienți din alimentele ingerate
– ajută la sintetizarea anumitor vitamine
– protejează împotriva cariilor dentare
– previn diareea
– reduc riscul de cancer de colon și de vezică
– ajută la repopularea intestinelor cu bacterii bune după administrarea de antibiotice

Probioticul proeminent în Kimchi, responsabil pentru numeroasele sale beneficii, este acidul lactic. Acesta produce substanțe antimicrobiene și crește imunitatea corpului, reduce reacțiile alergice și inflamatorii din corp, previne constipația și diareea.

În plus, toate legumele folosite la prepararea acestui tip de murături contribuie cu substanțele lor nutritive excepționale: varza și alte legume crucifere, usturoiul, ghimbirul, ardeiul roșu.

Pe lângă probiotice, Kimchi conține cantități mari de vitamina C, beta-caroten, vitamine din grupul B, calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu și fibre dietetice.

Beneficiile consumului de Kimchi

Potrivit recenziei realizate de cercetătorii coreeni, Kimchi este un aliment antioxidant, anti-îmbătrânire, anticancer, anti-obezitate, anti-diabetic și anti-constipație. Probioticele din kimchi ajută inclusiv la detoxifierea corpului de compușii nocivi din medicamente, metale grele sau pesticide. Consumul acestor murături susține sănătatea creierului, pielii, colonului și rectului, ajută la reducerea colesterolului și a cheagurilor de sânge.

Paste cu Kimchi

Paste cu Kimchi

Kimchi – rețetă

Există peste 167 de tipuri diferite de Kimchi. Cu câteva mii de ani în urmă, ingredientul principal folosit în Kimchi era ridichea. În versiunea dezvoltată în secolul al 18-lea se folosește varza chinezească. Alte ingrediente populare sunt: măcrișul, muștarul, merele, perele, nucile de pin, castanele, cerealele, peștele, crabul, castravetele, ceapa verde și prazul.

Cea mai populară versiune din Coreea este Kimchi preparat prin lacto-fermentare, din varză, ridiche, ceapă verde, pudră de ardei roșu, usturoi, ghimbir și fructe de mare fermentate.

Ingrediente

• 1 varză chinezească
• 1 morcov
• ½ ridiche albă
• 4 cepe verzi
• 1 ceapă uscată
• 2 linguri de usturoi zdrobit
• 1 linguriță de ghimbir ras
• 1 lingură de zahăr
• 125 g de fulgi de ardei iute uscat
• 125 g de sare de mare
• 2 lingurițe de sare fină
• 1 cană de apă
• 60 ml de sos de pește sau creveți

Preparare

Spălați toate legumele.

Tăiați varza în sferturi, apoi bucăți mici. Puteți găsi varză chinezească în hypermarketuri.

Dizolvați sarea de mare în cana cu apă.

Puneți varza într-un butoiaș și turnați peste ea saramura obținută. Se lasă așa peste noapte sau cel puțin 4-6 ore.

Scoateți varza din saramură și clătiți-o de apă.

Amestecați sarea fină cu zahărul, usturoiul, ghimbirul, fulgii de ardei iute și sosul de pește sau creveții. Sosul de pește se găsește la magazinele coreene.

Adăugați morcovul, ridichea și ceapa uscată tăiate julien, și ceapa verde tăiată mărunt. Amestecați bine.

Amestecați apoi această umplutură cu bucățile de varză cu mâinile și transferați totul într-un recipient închis cu capac. Lăsați amestecul să stea 24 de ore în cămară sau într-un loc răcoros și întunecos.

După cele 24 de ore, puneți Kimchi în frigider și lăsați-l să fermenteze 2-3 zile, sau mai bine 7 zile, pentru un gust desăvârșit.

Kimchi rezistă la frigider 30 de zile. Se poate consuma ca garnitură la diverse mâncăruri: orez, fripturi, tocănițe, supe, cartofi, paste etc.

Dacă doriți ca Kimchi să aibă un gust și mai aromat și dulce, puteți adăuga și fructe, precum un măr și o pară.

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

3 comentarii

  1. LASA CA SUNT BUNE ALE NOASTRE….!

  2. KIKIRICHI SA MANANCE DUMNEALOR LA EI ACASA!…:)))))

  3. Ești faina și talentata ok

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.