Patriarhul Pavle al Serbiei: “Omul poate trăi doar cu 6 MĂSLINE pe zi”

Regretatul și mult iubitul Pavle, patriarhul Serbiei (1990-2009) avea o vorbă pe care o spunea deseori, și anume că un om poate trăi doar cu 6 măsline pe zi. Citise despre aceasta în viețile sfinților părinți athoniți care au pustnicit pe la începutul secolului al XX-lea, trăind doar din această hrană frugală.

Patriarhul Pavel

Patriarhul Pavel

Patriarhul Pavel a fost un sfânt al zilelor noastre recunoscut de toți cei care l-au întâlnit sau au auzit despre viața lui desăvârșită. Avea un trai foarte simplu și minimalist. Un om smerit, modest și foarte econom.

Avea o singură rasă. Doar când slujea Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie se îmbrăca în hainele arhierești și strălucea de frumusețe. Își cosea singur hainele când se rupeau, la fel și încălțările, umblând de multe ori cu ele stricate. Își făcea toate treburile singur.

Mergea doar cu tramvaiul și pe jos. Dacă se îmbolnăvea, nu chema doctorul, ci se trata singur, cu ajutorul plantelor.

Era împotriva luxului și a risipei. Își pregătea singur mâncarea, care era doar vegetală. Singur își cumpăra legumele, pe care le fierbea. Îi plăceau în mod deosebit urzicile. Pe lângă fierturi, mânca 6 măsline pe zi.

Când servea masa, nu lăsa să rămână nici o firmitură. Fiind invitat odată la un praznic la care s-a servit pește, a luat acasă oasele pe care ceilalți invitați lăsaseră destul de multă carne. A doua zi, a servit acele oase la Patriarhie, la masa de prânz, invitându-i și pe ceilalți să mănânce împreună cu el. Zicea că e păcat să aruncăm mâncarea, căci prin aceasta se risipesc darurile Domnului. La înmulțirea pâinilor, Hristos a poruncit ucenicilor să adune toate firimiturile în coșuri, ca să nu se piardă ceva. (Ioan 6, 12).

Fiind un om cu un deosebit simț al umorului duhovnicesc, există foarte multe anecdote consemnate din viața lui. O dată, pe când se afla la Palatul Patriarhiei și lua masa alături de alți patriarhi, unul dintre episcopi pe nume Ștefan a luat 8 măsline. Toți știau că Patriarhul Pavle ține la ideea că organismului îi sunt optim necesare doar 6 măsline.

– Preafericirea Voastră, a zis episcopul, eu am luat cu două mai mult. Ce să fac?
– Acuma ține ceea ce ai luat, iar mâine să iei cu două mai puțin, răspunse Patriarhul.

Măsline - Beneficii

Măsline – Beneficii

Dată fiind bogăția de nutrienți pe care le conțin, nu e de mirare că măslinele au beneficii aproape pentru toate sistemele din corp. Îndeosebi pentru sistemul cardiovascular, sistemul nervos, aparatul locomotor, sistemul respirator, sistemul imunitar, sistemul digestiv și sistemul inflamator.

Măslinele impresionează prin conținutul de nutrienți antioxidanți și antiinflamatori și anticancerigeni. Dieta mediteraneană, în care predomină uleiul de măsline și măslinele a fost catalogată drept una din cele mai sănătoase, fiind asociată cu un risc mai mic de osteoporoză, alergii, cancer și boli cardiovasculare.

Surse:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=46
„Patriarhul Pavle al Serbiei, Un Sfânt Al Vremurilor Noastre”, Jean-Claude Larchet

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

16 comentarii

 1. Muncește și în mină ?

 2. normal daca stai si te rogi ,nici foame nu iti este !!!

 3. Datorita rugaciunilor acestor persoane ne mai tine Dumnezeu pe acest pamant…Fiind Patriarh avea multe indatoriri,cu suguranta. Doamne ajuta, tuturor!

 4. Se poate trai cu f. putin pe zi, mai binezis supravietui. Problema este mentala. Ni se spune ca daca nu mancam de 5 ori pe zi din toate cele nu suntem hraniti corect si ne imbolnavim. Astfel umplem cosul la supermarket, consumam. Obezitatea a devenit globala.

 5. preafericitu daniel nu cred

 6. mananca mai mult decat consuma, de asta avem atata obezitate, nemunca, lipsa mjucarii te duce la frigider.

 7. Dar, Prefericitul nostru ce zice?

 8. Da Mertzanu’ Mertzanu unde-l tinea Parintele Patriarh Pavle?…..

 9. omul poate trai numai cu apa

 10. Se hrănea cu multa rugăciune!!!

 11. Da,se poate trai cu foarte putin,dar o facem,de cele mai multe ori mancam de placere,nu de foame,totul vine de la setare!

 12. Am avut o perioada cand am mancat decat masline si putina ciocolata

 13. mie nu imi plac maslinele. nici sa le vad. asa ca sunt nevoit sa traiesc in continuare cu cotlet si ceafa de proc

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.