CEREALELE trebuie să fie baza alimentației noastre în timpul POSTULUI, și nu numai

Într-un interviu acordat pentru Radio Trinitas, doamna Angelica Noica Dumitrescu – medic primar de medicină generală și medicină de familie din București, a vorbit despre importanța cerealelor din dieta unei persoane care postește.

Cerealele în Post

Cerealele în Post

Cerealele integrale (nu cele rafinate) au efecte energizante și echilibrante extraordinare pentru organismul nostru, și ele ar trebuie să reprezinte 50% din alimentele consumate zilnic.

Studiile au asociat consumul de cereale la micul-dejun cu un stil de viață mai sănătos și cu îmbunătățirea stării generale. Ovăzul, orzul, grâul integral, porumbul, meiul, secara – toate aceste cereale ajută la reducerea colesterolului, îmbunătățirea funcției intestinale și scăderea greutății corporale.

Efectele consumului de cereale au fost de asemenea asociate cu creșterea aportului de nutrienți (vitamine, minerale, fibre), și combaterea bolilor „occidentale”, cauzate de o alimentație deficitară și sintetică precum: diabet, obezitate, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială, colesterol mare, afecțiuni digestive și mentale.

Beneficiile consumului de cereale

Dr. Angelica Noica Dumitrescu susține că fiecare tip de cereală se adresează unui anumit organ din corp. De pildă, ovăzul este bun pentru ficat, orezul pentru stomac și meiul pentru inimă.

În timpul postului sunt afectate mai ales structurile osoase. Consumul de mei poate remedia acest lucru. Meiul este indicat în stările de convalescență, astenie fizică și intelectuală, fiind recomandat și în sarcină.

Grâul integral este un aliment complet. Porumbul este hipocolesterolemiant (ajută la scăderea colesterolului).

Ovăzul abundă de asemenea în minerale, vitamine și hormoni. Este o cereală energizantă, care stimulează tiroida și creșterea la copii. Are efecte antidiabetice și sedative. Este util în astenie și insomnie.

Orezul are efect hipotensor (de scădere a tensiunii arteriale), este energetic și ajută la eliminarea ureei.

Orzul este plin de minerale. Ajută la întărirea inimii, drenarea hepatică, și îmbunătățirea digestiei.

Quinoa este o altă cereală foarte hrănitoare pe care o putem consuma în timpul postului. Semințele de hrișcă, sunt și ele considerate cereale nutritive și importante pentru alimentația persoanelor cu diabet, colesterol sau tensiune mare.

Cum să consumăm cerealele

Nu doar în timpul posturilor de peste an, ci în general, cerealele trebuie așezate la baza unei alimentații sănătoase. În zilele de post, le putem consuma ca atare, sau împreună cu fructe – crude sau uscate. Nu trebuie să lipsească de asemenea salatele de crudități.

Cereale

Cereale

Menționăm încă o dată că cerealele pe care le consumăm trebuie să fie neapărat integrale, nedecorticate. Aceste ajută la curățarea colonului. În învelișul boabele de grâu se găsesc cei mai mulți nutrienți. Procesele de rafinare elimină peste 50% din nutrienții pe care cerealele integrale (cu tot cu coajă) le conțin.

La magazinele naturiste putem găsi fulgi sau tărâțe de diferite cereale, precum și cereale cu bob întreg sau făină. Putem procura făină integrală pentru pâine, turte și alte preparate de casă din piețe, de la țărani.

Fulgii de ovăz, de secară etc se pot consuma sub formă de terci, care se obține prin fierberea fulgilor în apă. De asemenea, putem face mămăligă din mei și alte cereale.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.