CIUPERCILE combat dereglările TIROIDIENE și IMUNITARE, și previn CANCERUL
Banale la prima vedere, ciupercile ascund o forță vindecătoare extraordinară. Puțini dintre noi știu că acestea constituie unul din cele mai bune alimente pentru glanda tiroidă.

Ciuperci – Tiroidă
Există circa 200 de specii de ciuperci comestibile la noi în țară. Datorită bogăției de proteine conținute (30% în soiurile cele mai comune), ciupercile au mai fost numite “carnea vegetală”. Un avantaj major al ciupercilor este că acestea conțin foarte puține grăsimi, comparativ cu carnea.
Ciupercile sunt nutritive și remineralizante, tonice generale și nervoase. Sunt în mod special bogate în minerale – calciu, magneziu, fier, zinc, cupru, siliciu, mangan, iod, sodiu.
Ciupercile ajută la echilibrarea glandei tiroide
Dezechilibrele funcției glandei tiroide (hiper- sau hipo-) au un impact major asupra stării generale de sănătate, întrucât glanda tiroidă are rolul de a regla metabolismul (controlul greutății), temperatura corpului și capacitatea de regenerare a celulelor. Ciupercile sunt bogate în seleniu și iod, care mențin glanda tiroidă sănătoasă.
Totodată, ciupercile sunt cea mai mare sursă vegetală de vitamina D, numită și „vitamina soarelui”. Această vitamină joacă un rol important în reglarea celulelor imunitare T1 și T2. Deficitul de vitamina D a fost asociat cu disfuncții tiroidiene autoimune și alte boli autoimune.
Trei ciuperci pe zi sunt suficiente. Acestea pot fi preparate la cuptor, fierte sau adăugate în diferite salate și mâncăruri.
Sunt un excelent reglator al imunității
Atunci când sistemul nostru imunitar este hiperactiv, în corp pot să apară inflamații periculoase, care pot cauza numeroase boli. Alergiile sunt un bun exemplu în acest sens. Persoanele aflate în această situație, care vor să-și crească imunitatea, dar în același timp să reducă procesele inflamatorii din corp, pot fi puse în dificultate.
Ciupercile au un efect reglator extraordinar în acest sens. Acestea accelerează secreția imunoglobuliei A (IgA), care ridică imunitatea fără să declanșeze un răspuns inflamator în corp.

Ciuperci – Tiroidă
Un studiu a arătat că o porție de ciuperci albe Champignon (Agaricus bisporus) gătite, circa 230 g pe zi, timp de o săptămână, a crescut secrețiile IgA cu 50%. Mai mult decât atât, acestea au rămas la acest nivel timp de o săptămână după consumul ciupercilor.
Beta-carotenul este un alt compus imunostimulator pe care ciupercile îl conțin.
Ciupercile au proprietăți anticancerigene
Studiile au arătat că marii consumatori de ciuperci au un risc mai mic de a dezvolta cancer. Ciupercile conțin lectine specializate (proteine vegetale) care împiedică dezvoltarea și înmulțirea celulelor canceroase, și inhibitori ai unor enzime specifice, care protejează împotriva cancerului de sân.
Mai mult, ciupercile sunt bogate în seleniu, un mineral cheie în prevenirea și tratamentul cancerului, dar și în menținerea sănătății glandei tiroide.
O recenzie a șapte studii publicat în Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention a asociat nivelurile mari de seleniu cu un risc mai mic de cancer vezical.
Sursă: http://theheartysoul.com/health-benefits-of-eating-mushrooms/