FIBRELE din fructe și cerealele integrale le protejează pe femei împotriva CANCERULUI de SÂN

Un studiu realizat pe 35.972 de femei din UK aflate în perioada de pre-menopauză a arătat că o dietă bogată în fibre oferă o protecție semnificativă împotriva cancerului mamar.

Fibre - Cancer la Sân

Fibre – Cancer la Sân

La femeile care au consumat cele mai multe fibre (30 de grame pe zi), riscul de cancer de sân a fost redus cu 52%, comparativ cu femeile care au consumat doar 20 de grame de fibre pe zi.

Fibrele au fost luate din cereale integrale (ovăz) și fructe. Efectul protector cel mai mare l-au avut fibrele din cerealele integrale. Femeile pre-menopauzale care au consumat cel puțin 13 grame de fibre din cereale integrale au avut un risc mai mic de a dezvolta cancer mamar cu 14%, comparativ cu cele care au consumat doar 4 grame pe zi sau mai puțin.

Femeile care au consumat câte 16 g de fibre din fructe pe zi au prezentat un risc mai mic de cancer mamar cu 29%, comparativ cu cele care au consumat doar 2 grame pe zi, sau mai puțin.

Sfaturi practice

Este foarte ușor să punem în aplicare rezultatele acestui studiu, întrucât ele ne oferă sugestii importante pentru un mic-dejun sănătos. Femeile care se apropie de vârsta menopauzei, și nu numai, pot combina cereale integrale (cel puțin 13 grame pe zi) cu fructe (cel puțin 6 g pe zi), pentru a se proteja de cancerul de sân. De pildă, fulgii de ovăz integral se combină foarte bine cu merele.

Cerealele și fructele care conțin cele mai mari cantități de fibre

 Aliment Conținut de fibre în grame
 Ovăz (230 g) 3,98 
 Pâine din grâu integral (1 felie) 2 
 Spaghetti din grâu integral (230 g) 6.3 
 Orez brun (230 g) 3.5
 Orz (230 g)13.6 
 Hrișcă (230 g) 4.54
 Secară (80 g)8.22 
 Porumb (230 g) 4.6
 Mere (1 măr mediu, cu coajă)5.0 
 Banane (1 banană medie)4.0 
 Afine (230 g)3.92 
 Portocale (1 portocală mare)4.42 
 Pere (1 pară mare)5.02 
 Prune (60 g)3.02 
 Căpșuni (230 g)3.82 
 Zmeură (230 g)8.36 

________________________________________________________________________________

Alte alimente cu un conținut foarte bun de fibre sunt:

♣ fasolea, frunzele de sfeclă roșie, scorțișoara, mazărea uscată și verde, lintea, dovleacul, broccoli, merișoarele, spanacul, varza, semințele de in, morcovii, feniculul, conopida, kale, dovlecelul, vinetele, roșiile, kiwi, salata romană, ardeiul iute, ardeiul gras, piperul negru, cuișoarele și țelina.

Lipsa fibrelor din dietă poate duce la constipație și la un control precar al zahărului din sânge și al apetitului, întrucât fibrele reglează viteza digestiei și contribuie la senzația de sațietate. Un aport adecvat de fibre are de asemenea beneficii pentru sistemul cardiovascular, îmbunătățind metabolismul colesterolului, și pentru sănătatea colonului. Cu toate acestea, prea multe fibre vor crea efecte adverse: gaze, balonare, crampe.

Surse:
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=54
http://greatist.com/health/surprising-high-fiber-foods
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=59

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

3 comentarii

  1. As dorii si ptr colesterol ..ceva !!! Mulumesc !!!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.