Varză roșie fermentată – o rețetă care îmbunătățește imunitatea, starea de bine și greutatea corporală

90% din serotoină (hormonul „fericirii”) și 70% din celulele imunitare sunt produse în sistemul digestiv.

Sănătatea intestinală are un impact important asupra imunității, greutății corporale, pielii, nivelului de energiei și stării noastre de bine.

Varză rosie fermentata – imbunatateste imunitatea, starea de bine si greutatea corporala

Varză rosie fermentata – imbunatateste imunitatea, starea de bine si greutatea corporala

Probioticele (bacteriile bune) – regăsite în iaurt, kefir și în alimentele fermentate și legumele, hrănesc și ajută la îmbunătățirea funcției intestinale și implicit a stării noastre generale de sănătate.

Varză roșie fermentată – rețetă

Ingrediente

• 2 verze medii
• 3 linguri de sare de mare nerafinată

Ingrediente opționale

• 2 linguri de semințe de chimen
• 2 linguri de boabe de ienupăr
• rădăcină de ghimbir ras

Preparare

Puteți folosi 2 verze roșii, sau 1 varză roșie și una verde. Îndepărtați foile oxidate de deasupra verzelor.

Tăiați-le în jumate și scoateți centrul tare. Mărunțiți varza într-un robot sau tăiați-o fin și mărunt, cu un cuțit bine ascuțit.

Puneți varza tocată într-un bol încăpător, și adăugați sarea (și celelalte ingrediente opționale, dacă folosiți).

Amestecați totul cu mâinile, storcând și apăsând varza cu mâinile, pentru a extrage cât mai mult din sucul verzei. Faceți acest lucru timp de 15 minute.

Transferați apoi varza într-un borcan de sticlă de 2 litri, și turnați deasupra sucul rezultat. Bucățile de varză trebuie să fie complet scufundate în sucul propriu.

Dacă nu există suficient suc, adăugați puțină apă.

Închideți borcanul cu capacul, și lăsați-l să stea undeva într-un colț întunecos din bucătărie, la temperatura camerei, timp de 1-3 săptămâni.

Varza este gata atunci când a devenit moale, are un gust acru și picant. Dacă vi se pare suficient de fermentată, înlăturați depunerile albe de la suprafață, și păstrați varza în frigider. Borcanul va rezista 12 luni nedeschis, și 2 luni după deschidere.

♣ Beneficii

Varza murată este considerată un aliment minune foarte bogat în probiotice. A apărut prima dată în China, acum 2.000 de ani, iar mai târziu, rețeta a fost adusă în Europa.

În urma procesului de fermentare, varza produce cantități remarcabile de probiotice – bacterii bune cu efecte benefice asupra digestiei – și izotiociananți – compuși antitumorali, regăsiți de asemenea în hrean și ceapă, care previn cancerul la oameni și alte boli.

Varza în sine este bogată în compuși antioxidanți cu proprietăți anticancerigeni, precum sulforafanul. La fel și broccoli.

Varza conține de asemenea cantități importante de vitaminele A, C, K și B9 (acid folic), fibre și compuși imunostimulatori.

Sursă: http://foodmatters.tv/content/simple-sauerkraut-recipe

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.