Pulbere de SFECLĂ roșie ca înlocuitor pentru cafea sau cacao (cum să o obții acasă)

Regretata Elena Niță Ibrian – renumită pentru rețetele sale de hrană vie, extrem de creative, ne învață cum putem usca diferite rădăcinoase, coji sau semințe de legume sau fructe pentru a le transforma ulterior în pulbere. Pulberea obținută se poate folosi ca înlocuitor pentru cafea, ca și colorant alimentar natural, sau ca făină în diferite rețete.

Pulbere de Sfeclă Roșie Rețetă

Pulbere de Sfeclă Roșie Rețetă

De pildă, putem obține pulberi din semințele de roșii sau de gogoșari, din coji de mere, rădăcină de cicoare sau de andive (ca înlocuitor de cafea), pulbere din semințe de struguri, din coji de ouă, din fructe de soc (colorant alimentar natural), sau din plante aromate.

Pulberea de sfeclă roșie se poate folosi în loc de cacao, ca și colorant natural, sau din ea se poate face o cafea foarte sănătoasă, mai ales pentru persoanele cardiace. Inclusiv copii o pot consuma, deoarece este energizantă, remineralizantă, și nu conține cofeină.

Cum se obține pulberea de sfeclă roșie

Sfeclele se vor folosi cu tot cu coajă. Spală bine, se taie felii subțiri, se găuresc puțin și se înșiră pe o ață, lăsând o distanță mică între ele.

Ața cu feliile de sfeclă trebuie agățată într-un loc călduros, care să ajute uscarea legumelor. Ața se poate suspenda undeva în bătaia soarelui, într-un pod (cu acoperiș de tablă), sau în preajma unei surse de foc (aragaz, cuptor). Dacă folosiți ultima variantă, trebuie să aveți în vedere faptul că sfecla roșie se arde foarte repede.

După ce s-au uscat bine, feliile de sfeclă se depozitează în borcane de sticlă, care trebuie închise bine. Când doriți să folosiți pulbere de sfeclă, luați câteva felii și măcinați-le cât mai fin prin râșnița electrică de cafea. Nu măcinați o cantitate prea mare, ci numai cât folosiți într-o zi, sau maxim pentru o săptămână, deoarece pulberea își pierde mai repede proprietățile.

Cum o putem folosi

1 linguriță de pulbere de sfeclă roșie este echivalentul unei sfecle. Se pot consuma 1-2 lingurițe, de mai multe ori pe zi. Pudra de sfeclă roșie poate fi adăugată și în iaurtul de dimineață.

Pentru a prepara o cafea din sfeclă, puneți apa la fiert, și după câteva clocote, stingeți focul. Lăsați puțin apa la răcorit, apoi adăugați câteva lingurițe de pulbere de sfeclă proaspăt măcinată. Acoperiți ibricul cu un capac, lăsați-o la infuzat 5 minute, apoi o puteți servi.

Pe scurt, câteva beneficii ale sfeclei roșii

Sfecla roșie este în mod deosebit renumită pentru proprietățile sale anticancerigene, anti-diabetice antiinflamatoare și hipotensoare.

– Ajută la reducerea nivelului mare de colesterol, datorită indicelui glicemic mic și a conținutului bogat de fibre solubile
– Crește aprovizionarea celulelor cu oxigen
– Ajută la dilatarea și relaxarea vaselor de sânge
– Scade tensiunea arterială
– Protejează sistemul cardiovascular
– Stabilizează nivelul zahărului din sânge
– Combate anemia și oboseala cronică
– Detoxifică ficatul
– Combate demența 

______________________________________________________________________________________

Sursă: „Frumusețe și Sănătate Prin Hrană Vie”, Elena Niță Ibrian

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.