Lăptișorul de matcă îmbunătățește funcția imunitară și sănătatea mentală, combate tumorile și oboseala
Mierea, polenul, propolisul și lăptișorul de matcă – toate produsele din stup sunt considerate alimente vindecătoare.
Potențialul lor terapeutic remarcabil se datorează conținutului nutritiv extrem de bogat și divers.
Cuprins
Lăptișorul de matcă – un aliment-minune
Japonezii sunt cei mai mari consumatori de lăptișor de matcă. De altfel, cele mai multe studii pe acest produs apicol au fost realizate de cercetătorii japonezi.
Potrivit unei recenzii realizate de cercetătorii spanioli, lăptișorul de matcă posedă numeroase proprietăți funcționale și activități farmacologice:
– antibacteriene, antivirale, imunomodulatoare, antiinflamatoare, vasodilatatoare, antialergice, hipotensive, dezinfectante, antioxidante, anti-hipercolesterolemie și antitumorale.
Activitatea biologică diversă a produselor apicole se datorează în mare parte fenolilor conținuți (antioxidanți), în special flavonoide.
Ce beneficii aduce organismului
Un studiu realizat de turci a arătat că lăptișorul de matcă poate fi un agent imunomodulator eficient în boala Graves.
Un studiu efectuat la Universitatea Gifu din Japonia a arătat că administrarea lăptișorului de matcă pe o perioadă de 6 luni a îmbunătățit toleranța la glucoză, eritropoieza (procesul de formare a globulelor roșii cunoscute sub numele de eritrocite) și sănătatea mentală.
Administrarea lăptișorului de matcă poate fi un mijloc promițător pentru ameliorarea funcției neuronale, datorită efectului de regenerare a celulelor granulare hipocampale.
Lăptișorul de matcă exercită un efect protector nu doar asupra sistemului imunitar, ci și asupra sistemului cardiovascular și pulmonar.
Într-un studiu, la persoanele care au luat 50-100 mg de lăptișor de matcă pe zi, nivelul colesterolului seric total a scăzut cu 14%, iar lipidele cu 10%.
Un alt studiu al japonezilor, realizat pe șoareci, a arătat că lăptișorul de matcă combate oboseala.
În China și Rusia, lăptișorul de matcă este utilizat pentru tratarea infecțiilor virale și bacteriene cronice, anorexiei, varicelor și ulcerelor stomacale.
În timpul unei epidemii de gripă în Iugoslavia, persoanelor care au consumat lăptișor de matcă în fiecare zi au fost mai puțin predispuse la îmbolnăvire.
Un studiu realizat în anul 1995 în Egipt a dezvăluit că lăptișorul de matcă are capacitatea de a ucide diferite tipuri de bacterii, inclusiv E. coli.
Cercetătorii croați susțin că propolisul, lăptișorul de matcă, acidul cafeic, mierea și veninul de albine au efecte benefice în profilaxia și tratamentul cancerului.
Aceste substanțe reduc semnificativ creșterea tumorilor subcutanate și prelungesc durata vieții la șoareci. Mierea și lăptișorul de matcă inhibă răspândirea tumorilor.
Contraindicații
Produsele apicole au și o latură mai puțin benefică. Ele pot cauza efecte adverse la persoanele cu predispoziții alergice.
Se recomandă în acest sens o perioadă de testare de 3 zile, timp în care se ia câte 1 vârf de linguriță de lăptișor de matcă pe zi (0,1 g).
Dacă apar mâncărimi sau erupții cutanate, dificultăți respiratorii sau secreții excesive la nivelul căilor respiratorii, se va întrerupe tratamentul.
Surse articol:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17322576
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3499288/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19021816
http://www.apitherapy.org/about-apitherapy/products-of-the-hive-2/royal-jelly/
http://www.medicalnewstoday.com/releases/17352.php
Este f. adevarat.Toate produsele din stup sun alimente vindecatoare……numai daca nu prezinta modificari ın continut…..
cum se cheama in Italia?
Pappa reale ,se chiama in Italia ,se gaseste In farmacie!!