Lăptișorul de matcă – beneficii în cancer și efecte adverse

Lăptișorul de matcă este un produs apicol scump, promovat ca un tonic excepțional pentru sănătate.

Însă dincolo de beneficiile sale, mai puțin cunoscute sunt efectele secundare pe care consumul acestui produs le poate avea asupra unor persoane (sensibile la anumiți alergeni).

Laptisorul de matca – beneficii in cancer si efecte adverse

Laptisorul de matca – beneficii in cancer si efecte adverse

Lăptișorul de matcă și cancerul

Lăptișorul de matcă este renumit în mod deosebit ca un remediu naturist contra cancerului. Un studiu realizat la Universitatea din Atena a arătat că lăptișorul de matcă are efecte asemănătoare estrogenului.

Acesta conține 3 componenți diferiți din acizi grași care pot inhiba dezvoltarea celulelor de cancer mamar și cervical la femei.

Cercetătorii japonezi de la Universitatea Farmaceutică Gifu au descoperit un alt mod prin care lăptișorul de matcă poate combate cancerul.

Prin suprimarea formării vaselor de sânge, lăptișorul de matcă împiedică aprovizionarea tumorilor cu sânge.

Un studiu realizat (pe șobolani de laborator) de cercetătorii turci de la Universitatea din Erciyes a arătat că lăptișorul de matcă are un efect protector asupra rinichilor lezați de medicamentele utilizate în chimioterapie.

Consumul de lăptișor de matcă ar putea fi folosit de asemenea ca un aliment funcțional pentru prevenirea hipertensiunii arteriale și a rezistenței la insulină.

Într-un studiu realizat la Universitatea Okayama din Japonia pe animale de laborator, lăptișorul de matcă a redus constricția vaselor de sânge, determinând astfel scăderea tensiunii arteriale sistolice, a insulinei și a trigliceridelor.

Lăptișorul de matcă – efecte adverse

Partea negativă a lăptișorului de matcă este că acest produs poate provoca alergii severe. Un studiu realizat la Institutul Pentru Cercetare Medicală Kuala Lumpur din Malaezia a arătat că consumul de lăptișor de matcă poate cauza dermatită de contact, astm acut, anafilaxie (o reacție alergică puternică) și chiar deces.

Un studiu realizat la Departamentul de Medicină de la Spitalul Prince of Wales din cadrul Universității Chineze din Hong Kong a arătat că persoanele atopice (care au o predispoziție spre a dezvolta reacții alergice la unii factori alergeni din alimente, polenuri, mucegai, praf etc.) au un risc mare de a fi sensibili și la lăptișorul de matcă.

Câteva persoane din cele chestionate, care au consumat lăptișor de matcă în trecut, au raportat 14 reacții adverse la acest produs, inclusiv urticarie, eczeme, rinită și astm acut.

7.4% din respondenții la chestionar și 7.3% din participanții cu astm clinic au avut reacții pozitive la testele alergologice cutanate pentru lăptișorul de matcă.

Cu excepția unei singure persoane, toți aceștia au arătat o sensibilizare și la alți alergeni comuni.

Anafilaxia este o formă severă de alergie. Deși consumul de lăptișor de matcă este mare în Japonia, foarte puține cazuri de anafilaxie cauzate de acest produs au fost semnalate. Un singur azi de acest gen a fost raportat.

O femeie de 26 de ani a făcut anafilaxie după ce a consumat o băutură din lăptișor de matcă brut cu miere. Această femeie avea deja un istoric de afecțiuni alergice: astm bronșic, rinită alergică, conjunctivită alergică, dermatită atopică și alergie alimentară.

Testele prin înțepare, cunoscute și sub numele de testele Prick (se aplică pe suprafața pielii picături mici de extracte purificate de alergeni) au fost realizate cu băutura din lăptișor de matcă și miere, și alte două băuturi cu miere.

Femeia a prezentat o reacție alergică pozitivă doar la produsul cu lăptișor de matcă.

Testele cu lăptișor de matcă au fost realizate și pe voluntari sănătoși, însă în cazul lor nu au existat reacții alergice.

Consumul excesiv de suplimente alimentare pe bază de lăptișor de matcă poate crește incidența reacțiilor alergice asociate cu acest produs apicol.

Din acest motiv, lăptișorul de matcă trebuie considerat un alergen cauzal în anafilaxia indusă de alimente.

Surse articol:

http://www.livestrong.com/article/364784-royal-jelly-benefits-side-effects/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19287364
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9088660
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18419679

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.