Cura de 2 luni cu ULEI de MĂSLINE pentru întărirea sănătății (îndeosebi a INIMII)

Datorită popularității sale ca ingredient central al dietei mediteraneene și numeroaselor studii științifice realizate pe conținutul său mare de antioxidanți, uleiul de măsline este astăzi catalogat drept cel mai sănătos ulei pentru consum.

Are proprietăți hipocolesterolemiante și antihipertensive, ușor laxative și hipoglicemiante, sedative, demulcente, emoliente, coleretice și colagoge.

Cura cu Ulei de Măsline

Cura cu Ulei de Măsline

Beneficiile uleiului de măsline se explică prin conținutul bogat și divers de polifenoli, care acționează atât ca antioxidanți, cât și ca agenți antiinflamatori în corp.

Uleiul de măsline are beneficii uimitoare

Cercetările realizate pe dieta mediteraneană au asociat în special consumul de ulei de măsline cu un risc redus de boli cardiovasculare.

Efectul său cardioprotector se datorează antioxidanților conținuți (polifenoli, vitamina E, beta-caroten), în special unui anumit polifenol numit hidroxitirozol (HT).

Acesta protejează celulele care căptușesc vasele de sânge de daunele cauzate de moleculele reactive de oxigen prin modificări importante la nivel genetic, îmbunătățind sistemul de apărare a celulele vaselor de sânge.

Uleiul de măsline este o sursă unică de grăsimi mononesaturate. 75% din acestea îl reprezintă acidul oleic (un acid gras Omega-9).

Cercetătorii au descoperit că persoanele care înlocuiesc uleiul obișnuit cu ulei de măsline experimentează o scădere semnificativă a colesterolului total și a colesterolului LDL (cunoscut sub numele de colesterol „rău”).

Studiile recente au asociat cantitatea mare de acid oleic din uleiul de măsline și cu o reducere a tensiunii arteriale.

După ce este absorbit în corp, acest compus ajunge în membranele celulare, unde modifică modelele de semnalizare la nivelul profund, determinând astfel scăderea tensiunii arteriale sistolice și diastolice.

Persoanele care consumă ulei de măsline cu regularitate au un risc mai mic de boli coronariene, accident vascular cerebral, ateroscleroză, inflamații, depresie, Alzheimer și demență neurodegenerativă.

Cele mai multe studii au fost realizate pe proprietățile anticancerigene ale uleiului de măsline.

O echipă de cercetători italieni de la Mario Negri Institute for Pharmacological Research Institute in Milan, Italy au analizat cel puțin 25 de studii științifice efectuate pe consumul de ulei de măsline și incidența bolilor canceroase.

Aceștia au confirmat faptul că uleiul de măsline reduce riscul de cancer la nivelul sânului, tractului respirator, tractului digestiv superior și inferior (cancer colorectal).

Cercetătorii au descoperit că uleiul de măsline conține un compus  fenolic (numit olecanthal) care datorită efectelor sale antioxidante puternice, poate provoca moartea programată a celulelor canceroase.

Cura cu ulei de măsline pentru sănătate și inimă

Fitoterapeutul român Ovidiu Bojor recomandă în una din cărțile sale o cură anuală cu untdelemn de măsline tuturor celor care doresc să-și îmbunătățească sau să-și mențină sănătatea generală, și mai ales a inimii.

Cura este simplă, se consumă câte 2 linguri de ulei de măsline pe zi, eventual una dimineața, și una seara, timp de 8 săptămâni.

În bolile de ficat, se ia o lingură de ulei de măsline în zori, amestecat cu suc de legume sau fructe. Se stă apoi culcat în pat pe partea dreaptă 15-20 de minute.

Uleiul de măsline are acțiune benefică și în:

– afecțiuni hepatice (mai ales în dischinezie biliară)
– insuficiență hepatică, colici hepatice
– eliminarea pietrelor la bilă
– unele forme de diabet
– viermi intestinali și constipație (se iau câte 20-40 ml de ulei)
– catar stomacal și intestinal, stări iritative, ulcer
– otrăviri (în intoxicațiile cu ciuperci, se consumă un amestec din ulei de măsline și praf de cărbune, până la venirea medicului)

Surse articol:

1. „Sănătate Prin Semințe, Legume și Fructe”, Ovidiu Bojor, Catrinel Perianu
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=132

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.