2 nuci braziliene pe zi acoperă din doza necesară de SELENIU – un mineral esențial pentru TIROIDĂ și IMUNITATE

Cercetătorii din Noua Zeelandă au descoperit că nucile braziliene cresc nivelul de seleniu din corp și sunt mai eficiente decât suplimentele cu seleniu. Seleniul produce antioxidanți, reglează hormonii tiroidieni și susține sistemul imunitar.

Nuci Brazliene

Nuci Brazliene

Nucile braziliene ocupă primul loc în topul alimentelor cu cel mai bogat conținut de seleniu. De fapt, nucile braziliene conțin atât de mult seleniu încât un consum excesiv sau prea frecvent ar putea duce la intoxicarea cu seleniu (selenosis). Dozele mari de seleniu (peste 400 mcg/zi) sunt toxice pentru corp.

Din acest motiv, specialiștii recomandă nucile braziliene doar ocazional sau în cantități mici. Doza de seleniu recomandată este de doar 55 micrograme pe zi. O singură nucă braziliană ne poate oferi 50 mcg de seleniu.

Conținutul bogat de seleniu din nucile braziliene se datorează solului bogat în minerale din jungla amazoniană în care cresc copacii care produc aceste fructe. Nucile braziliene conțin și alți nutrienți importanți pentru sănătate, precum magneziu, vitamina E, fibre și grăsimi nesaturate sănătoase.

Studiu

Cercetătorii din Noua Zeelandă au comparat eficiența nucilor braziliene cu suplimentele cu selenometionină asupra unor persoane cu un nivel scăzut de seleniu din sânge.

Participanții la acest studiu au fost împărțiți în mod aleatoriu în 3 grupuri:

– grupul I a primit 2 nuci braziliene pe zi
– grupul II a primit un supliment de 100 mcg de seleniu pe zi
– și grupul III a primit o pastilă placebo

Nivelurile de seleniu au fost măsurate la începutul studiului și apoi în a 2-a, a 4-a, a 8-a și a 12-a săptămână.

La finalul celor 12 săptămâni, nivelurile de seleniu sangvin a crescut cu 64,2% la grupul I, cu 61.0% la grupul II și respectiv cu 7.6% la grupul III.

Acest studiu a arătat că nucile braziliene sunt la fel de eficiente (sau chiar mai eficiente) ca și suplimentele cu seleniu. Cercetătorii au spus că 1 singură nucă braziliană ar fi fost suficient pentru a acoperi cantitatea necesară de seleniu într-o zi.

Oamenii de știință au subliniat faptul că sursele alimentare sunt întotdeauna de preferat în locul suplimentelor pentru îmbunătățirea nivelurilor de vitamine și minerale. De ce? Pentru că alimentele sunt naturale, sunt mai ieftine, au un risc de toxicitate mai mic și mai puține sau deloc efecte secundare.

Precauții

Autorii acestui studiu atrag atenția că nu trebuie depășită cantitatea de 1-2 nuci pe zi, pentru a evita acumularea excesivă de seleniu în țesuturi. Simptomele intoxicării cu seleniu sunt: căderea părului, mâncărimi ale pielii, greață, diaree, oboseală și schimbări de dispoziție. Poate progresa spre simptome neurologice, tulburări respiratorii, sau insuficiență renală sau cardiacă.

Nucile braziliene se pot consuma ca atare sau se pot adăuga în smoothie-urie.

Surse: http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=btnews&dbid=18
http://www.livestrong.com/article/341342-selenium-brazil-nuts/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


4 comentarii

  1. Nucile romanesti nu sunt bune?

  2. Nu pt seleniu.Or avea dar nu ca astea

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.