Care sunt cele mai bune surse alimentare de VITAMINA C, un antioxidant crucial pentru sănătatea noastră

Consumul de vitamina C este esențial deoarece corpul nostru poate sintetiza această vitamină. Numeroase studii au demonstrat că suplimentarea cu vitamina C stimulează sistemul imunitar, previne daunele ADN-ului și scade semnificativ riscul unor patologii diverse, precum cancerul, bolile degenerative și cronice.

Surse de Vitamina C

Surse de Vitamina C

Doza zilnică recomandată de vitamina C este mai mică decât necesitățile reale ale corpului, din cauză că factorii care țin de producția, transportul și depozitarea alimentelor în condiții moderne deteriorează sever calitatea alimentelor. Acest lucru duce la o pierdere a micronutrienților, precum vitamina C, și face necesară suplimentarea cu vitamina C din surse sintetice.

Potrivit datelor actuale, se recomandă 1 g de vitamina C pe zi, acompaniată de o dietă bogată în fructe și legume. Rapoartele curente susțin că un aport de vitamina C mai mare decât DZR (doza zilnică recomandată) este sigur.

Alimentele cele mai bogate în vitamina C

Cele mai valoroase surse de vitamina C sunt fructele, în special citricele, urmate de legumele de culoare roșie, precum ardeiul gras dulce și tomatele.

 FRUCTELEGUMEVERDEȚURI
 Coacăze negre Tomate Pătrunjel
 Cătină Ardei gras roșu și verde Spanac 
 Măceșe Broccoli  Cimbru verde 
 Papaya Varză roșie  Frunze de sfeclă 
 Căpșuni Gulii  Salată romană
 Ananas Conopidă Busuioc 
 Portocale Kale  Mărar 
 Kiwi Varză albă  Mentă
 Pepene Galben Cartofi dulci Coriandru 
 Grepfrut Dovlecei Fenicul 
 Zmeură Ceapă  
 Lămâi și lime Cartofi  
 Afine Usturoi  
 Merișoare Mazăre verde  
 Pepene Verde Sfeclă 
 Dovleac Țelină  
 Prune Castraveți  
 Avocado Fasole Verde 
 Banane Morcovi  
 Mere  
 Pere  
 Caise  

 

Alte fructe/produse cu un conținut mare de vitamina C/100 g:

 

100 g de produsCantitate de vitamina C
 Acerola 1677 mg
 Guave 228 mg
 Litchi (uscate) 183 mg
 Coacăze negre 181 mg
 Suc de portocale natural, neîndulcit138 mg
 Coajă de portocale 136 mg
 Coajă de lămâie129 mg
 Suc de grepfrut natural, neîndulcit 120 mg
 Piersici94 mg
 Kiwi 93 mg
 Suc de mere89 mg
 Suc de mandarine natural, neîndulcit 85 mg
 Suc de struguri natural, neîndulcit83 mg
 Lămâi crude, cu coajă 77 mg
 Mix de fructe de pădure75 mg
 Portocale 71 mg
 Papaya62 mg
 Pomelo 61 mg
 Căpșuni59 mg
 Ananas 56 mg
 Nectar de caise54 mg
 Clementine 49 mg
 Pepene Roșu și Galben37 mg
 Dude 36 mg
 Fructe de soc36 mg
 Agrișe, mango 28 mg

Surse:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19032072
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15182404
http://nutritiondata.self.com/foods-009101000000000000000-w.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=109#foodchart

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. Va rog sa-mi spuneti daca pot sa-i dau catina unui copil de un anisor.Multumesc

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.