Care sunt cele mai bune surse alimentare de VITAMINA C, un antioxidant crucial pentru sănătatea noastră
Consumul de vitamina C este esențial deoarece corpul nostru poate sintetiza această vitamină. Numeroase studii au demonstrat că suplimentarea cu vitamina C stimulează sistemul imunitar, previne daunele ADN-ului și scade semnificativ riscul unor patologii diverse, precum cancerul, bolile degenerative și cronice.

Surse de Vitamina C
Doza zilnică recomandată de vitamina C este mai mică decât necesitățile reale ale corpului, din cauză că factorii care țin de producția, transportul și depozitarea alimentelor în condiții moderne deteriorează sever calitatea alimentelor. Acest lucru duce la o pierdere a micronutrienților, precum vitamina C, și face necesară suplimentarea cu vitamina C din surse sintetice.
Potrivit datelor actuale, se recomandă 1 g de vitamina C pe zi, acompaniată de o dietă bogată în fructe și legume. Rapoartele curente susțin că un aport de vitamina C mai mare decât DZR (doza zilnică recomandată) este sigur.
Alimentele cele mai bogate în vitamina C
Cele mai valoroase surse de vitamina C sunt fructele, în special citricele, urmate de legumele de culoare roșie, precum ardeiul gras dulce și tomatele.
FRUCTE | LEGUME | VERDEȚURI |
Coacăze negre | Tomate | Pătrunjel |
Cătină | Ardei gras roșu și verde | Spanac |
Măceșe | Broccoli | Cimbru verde |
Papaya | Varză roșie | Frunze de sfeclă |
Căpșuni | Gulii | Salată romană |
Ananas | Conopidă | Busuioc |
Portocale | Kale | Mărar |
Kiwi | Varză albă | Mentă |
Pepene Galben | Cartofi dulci | Coriandru |
Grepfrut | Dovlecei | Fenicul |
Zmeură | Ceapă | |
Lămâi și lime | Cartofi | |
Afine | Usturoi | |
Merișoare | Mazăre verde | |
Pepene Verde | Sfeclă | |
Dovleac | Țelină | |
Prune | Castraveți | |
Avocado | Fasole Verde | |
Banane | Morcovi | |
Mere | ||
Pere | ||
Caise |
Alte fructe/produse cu un conținut mare de vitamina C/100 g:
100 g de produs | Cantitate de vitamina C |
Acerola | 1677 mg |
Guave | 228 mg |
Litchi (uscate) | 183 mg |
Coacăze negre | 181 mg |
Suc de portocale natural, neîndulcit | 138 mg |
Coajă de portocale | 136 mg |
Coajă de lămâie | 129 mg |
Suc de grepfrut natural, neîndulcit | 120 mg |
Piersici | 94 mg |
Kiwi | 93 mg |
Suc de mere | 89 mg |
Suc de mandarine natural, neîndulcit | 85 mg |
Suc de struguri natural, neîndulcit | 83 mg |
Lămâi crude, cu coajă | 77 mg |
Mix de fructe de pădure | 75 mg |
Portocale | 71 mg |
Papaya | 62 mg |
Pomelo | 61 mg |
Căpșuni | 59 mg |
Ananas | 56 mg |
Nectar de caise | 54 mg |
Clementine | 49 mg |
Pepene Roșu și Galben | 37 mg |
Dude | 36 mg |
Fructe de soc | 36 mg |
Agrișe, mango | 28 mg |
Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19032072
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15182404
http://nutritiondata.self.com/foods-009101000000000000000-w.html
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrient&dbid=109#foodchart
Va rog sa-mi spuneti daca pot sa-i dau catina unui copil de un anisor.Multumesc
Cătina ca atare după 1 an, ceaiul de cătină de la 6 luni în sus, uleiul de cătină de la 3 ani în sus. Dar cel mai bine întrebați medicul.