PEPENELE ținut la temperatura camerei este mai nutritiv decât cel ținut în frigider
Pepenele verde este o delicatesă suculentă a verii. Îl servim mai mult pentru dulceața sa naturală și efectul răcoritor și hidratant, și mai puțin luăm în calcul beneficiile pe care acesta le are asupra sănătății.

Pepene Verde
Majoritatea dintre noi consumăm pepenele rece, de la frigider, deoarece este mai gustos și mai răcoritor. Cu toate acestea, experții spun că valoarea sa nutritivă este mult mai mare când îl servim la temperatura camerei.
Cercetătorii de la USDA Agricultural Research Service, Lane, Oklahoma, SUA au observat că nivelurile de beta-caroten din pepenele la temperatura camerei sunt de 2 ori mai mari, iar nivelul licopenului cu 20% mai mare decât din pepenele rece de la frigider.
→ Experimentul
Această cercetare a fost realizată ca urmare a studiilor anterioare care au arătat că temperatura, umiditatea și lumina au un impact important asupra conținutului de licopen.
Cercetătorii au lăsat pepene verzi întregi, bine copți să stea peste noapte la temperaturi de 20 de grade Celsius, și la temperaturi de 21 de grade Celsius, 12 grade Celsius și respectiv 5 grade Celsius timp de 2 săptămâni. Pepenii au fost apoi tăiați și investigați pentru culoare, nivelurile de caroten și stare.
Cercetătorii au descoperit că pepenii păstrați la temperatura camerei au prezentat o creștere a nivelurilor de carotenoide de 11%-40%. La pepenii păstrați la temperaturi mici, cercetătorii nu au observat nici o creștere a nivelurilor de carotenoide, unii au avut chiar un nivel scăzut de carotenoide.
Oamenii de știință spun că putem remarca aceste diferențe și cu ochiul liber. După 2 săptămâni, pepenii care au fost lăsați să stea la temperatura camerei erau mai închiși la culoare – un semn al creșterii nivelului de licopen. Acest lucru înseamnă că procesul de coacere sau maturizare a fructului a continuat cât timp acesta a stat la temperatura camerei.
Pepenii ținuți la temperaturi mici au avut aceeași culoare ca în ziua în care au fost culeși.

Pepeni
Cercetătorii spun că beneficiile pepenilor ținuți la temperatura camerei se aplică doar în cazul pepenilor întregi, netăiați. Dacă tăiați un pepene și doriți să-l păstrați pentru zilele următoare, cel mai bine este să-l puneți în frigider. Dacă doriți să păstrați un pepene netăiat timp de mai multe zile, cel mai indicat este să-l lăsați la temperatura camerei.
De asemenea, dacă l-ați ținut mai multe zile la temperatura camerei, îl puteți lăsa puțin în frigider să se răcorească înainte de a-l servi.
Studiile anterioare au arătat de asemenea că valoarea nutrițională a bananelor și a piersicilor crește la temperatura camerei.
Rezultatele acestui studiu au fost publicate în Journal of Agriculture and Food Chemistry,
Dap, insa cel tinut la frigider e mai gustos…. pam pam…
Nu tot ce-i gustos, e si sanatos …