POLEN cu MIERE la borcan – un mod inteligent de a ne întări SĂNĂTATEA

Polenul de albine este considerat unul din cele mai hrănitoare alimente din lume, întrucât conține aproape toți nutrienții necesari corpului uman: proteine (circa 40%), vitamine, inclusiv complexul B, enzime și minerale.

Polen cu Miere la Borcan Rețetă

Polen cu Miere la Borcan Rețetă

Pentru a aduna 1 linguriță de polen, o albină trebuie să lucreze 8 ore pe zi, timp de 1 lună. Iată cât de prețios este acest aliment, și de ce merită să fie și scump. Fiecare granulă conține peste 2 milioane de granule de polen adunat din flori diverse, iar 1 linguriță de polen conține 2.5 miliarde de granule de polen poliflor.

Polen cu miere la borcan – rețetă

La un borcan de miere de albine de 700 de grame se poate folosi circa 100-125 g de polen. Cel mai bun este polenul crud, poliflor, pe care îl puteți procura de la magazinele apicole sau naturiste. O cutie de 250 de grame costă în jur de 25-28 de lei.

Polen cu Miere Rețetă

Polen cu Miere Rețetă

Puneți polenul mai întâi într-un borcan curat, și apoi turnați miere, până când se umple. Amestecați bine cu o lingură de lemn. Veți vedea că granulele încep să se dizolve.

Puneți capacul și dați borcanul la frigider. A doua zi, veți găsi o pastă cremoasă, foarte bună la gust și sățioasă, obținută din topirea boabelor de polen.

Polen cu Miere la Borcan Rețetă

Polen cu Miere la Borcan Rețetă

În borcanul cu polen și miere mai puteți adăuga și alte super-ingrediente, bogate în vitamina C sau alți nutrienți, precum tinctură de propolis (1 sticluță), cătină (1 sticluță de ulei, 100 ml de sirop sau câteva boabe de cătină crude), tinctură de echinacea (1 sticluță), sirop de coacăze negre (100 ml) etc.

Dacă adăugați aceste ingrediente opționale, turnați-le în borcan odată cu polenul, apoi adăugați mierea, până se umple.

Mod de administrare 

Se poate lua câte 1 linguriță, de 3 ori pe zi. Unii recomandă polenul pe stomacul gol, alții susțin că acționează mai rapid și mai eficient dacă este luat în timpul mesei, și mai ales cu fructe, întrucât fibrele fructelor cresc activitatea polenului crud.

Polenul, mai ales cel crud, poate crește nivelul energiei. De aceea nu este recomandat să se consume seara. Puteți lua 2 lingurițe dimineața, și încă una la prânz, la ora 15:00 cel târziu.

 10 motive să consumi polen 

Polenul de albine este un aliment complet, și conține multe elemente pe care produsele de origine animală nu le conțin. Este mai bogat în proteine decât orice sursă animală. Are mai mulți aminoacizi decât o cantitate egală de carne de vită, ouă sau brânză.

Aproape jumătate din cantitatea de proteine pe care polenul o conține este în formă de aminoacizi liberi, înzestrați cu o disponibilitate extraordinară de a fi folosiți direct de corpul nostru.

Experții în nutriție recomandă polenul ca unul din cele mai energizante alimente. Acesta poate fi folosit în scop medical pentru o varietate de afecțiuni, și pentru corectarea unor deficiențe sau tulburări nutriționale specifice.

1. Stimulator al energiei. Gama variată de nutrienți din polen îl face un energizant natural greu de egalat. Carbohidrații, proteinele și vitamine din grupul B combat oboseala și ne ajută să rezistăm unei zilei lungi, solicitante.

2. Calmant al pielii. Polenul este adesea inclus în produsele externe pentru tratarea afecțiunilor inflamatorii și a pielii iritate, precum în psoriazis sau eczeme. Aminoacizii și vitaminele din polen protejează pielea și ajută la regenerarea celulelor.

3. Sistemul respirator. Datorită cantității mari de antioxidanți, polenul poate avea efecte anti-inflamatoare importante asupra țesuturilor plămânilor, prevenind inclusiv declanșarea astmului.

4. Alergii. Polenul reduce prezența histaminei, ajutând astfel la ameliorarea diferitelor tipuri de alergii și afecțiuni respiratorii, precum astm și probleme ale sinusurilor.

5. Sistemul digestiv. Enzimele din polen sunt importante pentru digestie, și nu numai, deoarece ele ajută corpul să extragă toți nutrienții de care avem nevoie din alimentele pe care le consumăm.

6. Imunitate mai bună. Polenul este foarte bun pentru flora intestinală, și implicit pentru întărirea imunității. Acest aliment are proprietăți antibiotice care protejează corpul de virusuri. Este totodată bogat în antioxidanți, care protejează celulele de daunele cauzate de radicalii liberi.

7. Tratează dependențele. Polenul este benefic și în ceea ce privește diferite dependențe, prin faptul că suprimă impulsurile. Consumul de polen reduce poftele și este foarte util în ceea ce privește controlul greutății corporale.

8. Sistemul cardiovascular. Polenul conține o cantitate mare de rutină, un antioxidant bioflavonoid care întărește capilarele și vasele de sânge, asistă sistemul circulator și corectează nivelurile de colesterol. Are de asemenea efecte anti-coagulare, importante pentru prevenirea atacurilor de cord sau a accidentelor vasculare cerebrale.

9. Prostată. Bărbații care suferă de hiperplazie benignă de prostată pot afla o ușurare suferinței lor în consumul de polen. Acest alimente ajută la reducerea inflamației și la stoparea nevoii urgente de a urina.

10. Infertilitate. Polenul ajută la stimularea și refacerea funcției ovariene, fiind un adjuvant important pentru femeile care întâmpină dificultăți în a rămâne însărcinate. Polenul este de altfel un stimulent hormonal foarte bun.

Sursă: http://foodmatters.tv/articles-1/10-amazing-health-benefits-of-bee-pollen

2 comentarii

  1. va rog sa precizati cati mililitri de tinctura de propolis sunt necesari pentru aceasta reteta, multumesc

  2. Nu ne dăm seama ce bune sunt produsele apicole pt sănătate o minune a naturii trebuiesc folosite

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.