CACAUA hrănește creierul, protejează inima și crește imunitatea (studii recente)

 Cacao este un aliment delicios și foarte nutritiv, cu o istorie lungă și bogată în regiunile tropicale din America. A fost folosită atât ca sursă de hrană, cât și ca medicament și valută. Ultimele studii ne dezvăluie beneficii extraordinare ale consumului de cacao, mai ales pentru creier și inimă.

Cacao - Beneficii Extraordinare

Cacao – Beneficii Extraordinare

Popularitatea extraordinar de mare a ciocolatei și a pudrei de cacao a crescut și mai mult în ultimii ani, datorită cercetărilor științifice realizate. Rezultatele studiilor de ultimă oră confirmă și validează utilizările tradiționale ale pudrei de cacao ca aliment-medicament.

Ce conține cacao

Popoarele indigene din American Centrală au crezut mult timp că cacao este un dar al Creatorului. Are multiple utilizări ca stimulant natural, antibacterian, antioxidant și protector al sistemului cardiovascular. Eficacitatea acestor utilizări sunt atribuite densității sale nutritive.

Cacao este un aliment complet, care conține peste 300 de compuși fitochimici, între care vitamine, minerale, nutrienți alimentari precum grăsimi bune, fibre, fier, zinc, cupru, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sulf, cofeină, quercetină, teobromină, feniletilamină și anandamină.

Cacaua conține mai mulți antioxidanți fenolici și flavonoide decât majoritatea alimentelor. Biodisponibilitatea acestor compuși au un impact favorabil asupra sănătății cardiovasculare, împreună cu efectele anti-inflamatorii ale polifenolilor. Compușii chimici din cacao stimulează răspunsul imun, oferă protecție nervilor, creierului și pielii, și cresc nivelul de energie.

Cacao și inima

O zonă de maxim interes pentru cercetători este efectul ciocolatei negre asupra sănătății cardiovasculare. Rezultatele studiilor epidemiologice și experimentelor în vivo indică faptul că ciocolata neagră și cacaua scad tensiunea arterială, reduc inflamațiile, îmbunătățesc funcția plachetară, cresc colesterolul “bun” și îl scad pe cel “rău”.

Un studiu efectuat pe efectele ciocolatei negrei asupra persoanelor cu tensiune arterială și pre-hipertensiune a arătat că aceasta a scăzut tensiunea arterială sistolică după numai 15 zile, timp în care subiecții au consumat câte 15 de grame de ciocolată pe zi.

Un alt studiu a descoperit că extractul de polifenoli din cacao poate ajuta la controlul presiunii sangvine arteriale, iar un studiu recent indică faptul că polifenolii din ciocolata neagră (flavonii și catechinele) previn bolile coronariene mai eficient decât cafeaua și ceaiul verde.

Un studiu realizat în Australia a arătat că un consum zilnc de ciocolată neagră este benefic persoanelor cu sindrom metabolic, inclusiv diabet sau obezitate. Fitochimicalii din cacao au demonstrat efecte pozitive asupra rezistenței la insulină, având un potențial de reducere a riscului de diabet.

Un alt mod prin care ciocolata neagră aduce beneficii sănătății inimii este prin reducerea stresului (markerilor de stres oxidativ).

Hrană pentru creier

Cacaua este o sursă veritabilă de hrană pentru creier. O altă dimensiune a beneficiilor consumului de cacao vizează psihicul și starea de bine. Cacaua este bogată în agenți care stimulează producția unor compuși chimici din creier responsabili pentru starea de bine, în special serotonină și dopamină. Pudra de cacao posedă proprietăți anti-depresive și ajută la „ridicarea” stării de spirit. La acest capitol, utilizările sale tradiționale includ: combaterea depresiei, îmbunătățirea stării de spirit și a funcției cognitive.

Flavonoidele din cacao mențin abilitățile cognitive la o vârstă înaintată, scad riscul de Alzheimer și de atac vascular cerebral.

Stimulează imunitatea, combate cancerul

Studiile recente au confirmat de asemenea capacitatea ciocolatei negre de a stimula imunitatea și de a îmbunătăți starea generală de sănătate a organismului. De pildă, cercetările au arătat că dietele bogate în flavonoide din cacao ajută la prevenirea și tratarea bolilor alergice.

Teobromina este un alt compus regăsit în semințele de cacao cu proprietăți antibacteriene, care combate infecțiile bacteriene cu Helicobacter pylori.

Efectele antioxidanților asupra cancerului sunt bine cunoscute. Compușii bio-activi din cacao au efecte chimio-preventive potențiale împotriva carcinogenezei de colon, datorită efectului de prevenire a stresului oxidativ și a proliferării celulelor.

Ciocolata bogată în flavonoide poate oferi de asemenea protecție pielii împotriva daunelor UV.

Trebuie reținut că ciocolata cu lapte nu are aceste efecte. Specialiștii susțin că doar ciocolata neagră are aceste beneficii uimitoare asupra sănătății.

Sursă: Natural News, Cacao Scientific Research Health Benefits: http://www.naturalnews.com/041916_cacao_scientific_research_health_benefits.html#

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’45042, 7562, 7220, 7564, 3034, 6526, 3048′ button=’Cumpără aici’]

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.