CALCIU, MAGNEZIU, CUPRU și ZINC, într-o singură sursă – SEMINȚELE de SUSAN

Semințele de susan sunt surse extraordinare de minerale: calciu, cupru, mangan, magneziu, fosfor, zinc, fier și seleniu. Acest asortiment bogat de minerale înseamnă foarte multe beneficii pentru sistemul osos și cardiovascular.

Semințe de Susan Beneficii

Semințe de Susan Beneficii

Semințe de susan măcinate

Pentru a extrage maximul de nutrienți și beneficii, nutriționiștii recomandă măcinarea susanului. Semințele de susan se pot măcina acasă, prin râșnița de cafea, sau se poate procura de la magazinele naturiste pastă de susan măcinat, numită Tahini (folosită de arabi și nu numai la prepararea hummusului din năut).

Se ia câte 1 linguriță pe zi, ca tratament, sau se adaugă în salate, iaurt, cereale, fructe rase etc. Se poate consuma și cu miere. Veți vedea că dacă adăugați susan măcinat în salata de vinete, o albește la fel ca maioneza.

Semințe de Susan Beneficii

Semințe de Susan Beneficii

Calciul previne osteoporoza, cancerul de colon, migrenele și durerile menstruale

Calciul din susan (măcinat) este foarte bine absorbit de corp. Studiile recente au arătat următoarele beneficii ale calciului din susan:

– Protejează celulele colonului de substanțele cauzatoare de cancer
– Previne pierderea de masă osoasă, ca urmare a menopauzei sau a altor afecțiuni, precum artrita reumatoidă
– Previne migrenele și durerile de cap la persoanele
– Reduce simptomele sindromului premenstrual

Cercetările au arătat că susanul integral (cu tot cu coajă) este mult mai bogat în calciul decât susanul decorticat. Diferența este majoră: 1 lingură de semințe de susan nedecorticate conțin 88 mg de calciu, în timp ce 1 lingură de semințe de susan decorticate conțin doar 37 mg de calciu.

Zincul susține sănătatea oaselor

Persoanele în vârstă trebuie să consume mai des semințe de susan și alte alimente bogate în zinc în vederea conservării densității osoase minerale.

Deși osteoporoza este adesea percepută ca o boală asociată cu femeile aflate în perioada de menopauză, bărbații în vârstă pot fi la fel de afectați. Aproape 30% din fracturile de șold se înregistrează la bărbați. Conform estimărilor, 1 din 8 bărbați cu vârsta de peste 50 de ani va avea o fractură osteoporotică.

Un studiu realizat pe un grup de 396 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 45 și 92 de ani, publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a arătat că există o legătură clară între un aport scăzut de zinc sau un nivel mic de zinc în sânge și osteoporoza la nivelul șoldului și coloanei vertebrale.

Cuprul ușurează durerile artritei reumatoide

Eficiența acestui mineral în reducerea durerilor și umflăturilor cauzate de artrita reumatoidă se datorează implicării sale în numeroase sisteme enzimatice antioxidante și anti-inflamatoare. În plus, cuprul joacă un rol important în activitatea unei enzime necesare pentru producția de colagen și elastină – două substanțe care asigură structura, rezistența și elasticitatea oaselor, articulațiilor și vaselor de sânge.

Magneziul susține sănătatea vasculară și respiratorie

Studiile au demonstrat că magneziul este util în:

– Prevenirea spasmelor căilor aeriene în astm
– Scăderea tensiunii arteriale – un factor care contribuie la atacul de cord, accidentului vascular și a bolilor cardiovasculare diabetice
– Prevenirea atacurilor de migrenă
– Restabilirea somnului la femeile care experimentează simptome neplăcute asociate cu menopauza

Sursă: http://whfoods.org/genpage.php?tname=foodspice&dbid=84

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

10 comentarii

  1. Halvaua e facuta din seminte de susan macinate.Asa ca …aici le gasiti ,

  2. Intregi nu contin aceleasi elemente??!!

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.