Alimente bogate în SELENIU, pentru o TIROIDĂ sănătoasă
Seleniul susține sistemul imunitar și este un antioxidant foarte puternic. Împreună cu iodul, seleniul are un rol extrem de important în buna funcționare a glandei tiroide, care la rândul ei, influențează modul în care fiecare celulă din corp funcționează. Vestea bună este că seleniul se găsește în foarte multe alimente. Important este să le cunoaștem, pentru a le include mai des în dieta de zi cu zi.
Salată de Ton
Deși peștele și carnea sunt cele mai bune surse de seleniu, acest mineral se poate lua și din alimentele vegetale. Se găsește în nuci, semințe și legumele verzi.
Ton
Tonul este un tip de pește cu o cantitate decentă de seleniu. Conține totodată proteine și Omega-3 – substanțe necesare unui organism echilibrat.
Semințe de floarea-soarelui
Semințele de floarea-soarelui sunt relativ bogate în seleniu, și conțin grăsimi sănătoase de care corpul nostru are nevoie. Optați pentru semințe (sau miez) crude, nesărate.
Carne de pui
Carnea de pui este una din cele mai accesibile surse alimentare de seleniu. Optați pentru piept de pui organic, pentru a beneficia de proteine de calitate, fără adaosul de antibiotice și hormoni de creștere injectate de regulă în carnea din magazine. Pieptul de pui conține puține calorii și grăsime.
Ouă
Deși blamate pentru conținutul lor mare de colesterol, ouăle sunt unul din cele mai sănătoase alimente pe care ar trebui să le consumăm cu regularitate. Ouăle fierte conțin o doză bună de seleniu și proteine.
Somon
Acest tip de pește este considerat un super-aliment, datorită conținutului bogat de proteine de calitate, Omega-3, grăsimi sănătoase și seleniu. Foarte mulți experți recomandă consumul de somon de câteva ori pe săptămână, pentru prevenirea cancerului și a bolilor de inimă.
Ciuperci
Ciupercile sunt o sursă de seleniu extrem de versatilă în ceea ce privește includerea lor în diferite preparate sau rețete. Se combină ușor cu numeroase tipuri de legume.
Brânză
Deși este bogată în grăsimi, calorii și sodiu, brânza conține foarte mulți nutrienți importanți pentru sănătate, precum calciu, proteine și seleniu. Cei care au renunțat la carne, dar consumă în continuare produse lactate, pot mânca brânză pentru a-și crește nivelul de seleniu.
Ovăz
Datorită efectului de scădere a colesterolului, ovăzul este un aliment recomandat pentru menținerea inimii sănătoase. Ovăzul conține o doză importantă de seleniu și alți nutrienți care cresc nivelul de energie. Poate fi consumat la micul-dejun, pentru reîncărcarea bateriilor pentru o zi întreagă.
Carne de vită
După carnea de pui, carnea de vită este al doilea tip de carne cel mai consumat în lume. Din acest motiv, consumatorii de carne nu au de regulă probleme cu nivelul seleniului. Comparativ cu carnea de pui, carnea de vită conține mai puțin seleniu, și mai puține calorii.
Alte alimente bogate în seleniu:
– pâinea din grâu integrală
– secara
– orezul brun
– semințele de chia
– semințele de susan și de in
– nucile braziliene
– broccoli, varza și spanacul
– stridiile și sardinele
– carnea de porc, de curcan, de miel