MĂRARUL – o farmacie în miniatură

Mărarul este o plantă aromată biblică, menționată în Noul Testament alături de izmă și chimen, cu o valoare deosebită în Țara Sfântă. Vechii egipteni cultivau mărarul pentru proprietățile sale vindecătoare, despre care au scris Dioscoride și Palladius.

Mărar - Proprietăți și Beneficii

Mărar – Proprietăți și Beneficii

Proprietățile mărarului

Toate părțile mărarului sunt comestibile și au o acțiune farmacologică importantă. 100 g de frunze sau semințe de mărar conțin: ulei esențial (mai mult în semințe), potasiu, sulf și vitaminele A, B și C.

– Tonic general
– Antispastic
– Bactericid
– Carminativ și digestiv
– Stimulant
– Hipotensiv și cardiotonic
– Tonic renal
– Sedativ, somnifer
– Emenagog
– Galactogogen
– Anti-hemoroidal
– Cicatrizant
– Anti-infecțios
– Anti-acneic

Utilizări terapeutice

Afecțiuni digestive: indigestie, colici stomacale și intestinale, flatulență, dispepsie, sughiț și vomă (inclusiv la copii).

Afecțiuni cardiovasculare: boli de inimă, ateroscleroză.

Pentru femei: dureri menstruale, tulburări menstruale (ajută la reglarea ciclului menstrual), stimulează secreția de lapte la mame.

Afecțiuni nervoase: insomnie (se folosesc semințele de mărar)

Uz extern: 

• Urcior
• Inflamații
• Hemoroizi
• Acnee
• Iritații ale tenului
• La prepararea de săpunuri, detergenți, produse cosmetice și parfumuri

Moduri de administrare

Natur. Frunzele proaspete sau uscate de mărar se pot adăuga la salate, la ciorbe, supe, murături, sau alte preparate culinare calde. Semințele se pot consuma ca atare, sau se pot folosi la preparare de supe sau sosuri.

Ceai din semințe de mărar. Se pune 1 linguriță de semințe de mărar la infuzat într-o cană cu apă clocotită, 20 de minute. Se beau 2-3 căni pe zi, pentru dureri menstruale, afecțiuni intestinale sau stimularea producției de lapte la mame.

În cazul insomniilor, semințele de mărar (1 linguriță și jumătate) se fierb într-o cană cu lapte, și se bea seara, cald, înainte de culcare, pentru un efect sedativ și un somn liniștit.

Ceai de frunze și tulpini de mărar. Se pun 1-2 lingurițe de frunze și tulpini proaspete sau uscate, mărunțite, la infuzat într-o cană cu apă clocotită, 30 de minute, cu capac. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi, pentru afecțiuni cardiace și renale, ateroscleroză, hemoroizi sau balonare.

Ten iritat. Semințele de mărar se macină fin prin râșnița de cafea. Se pune 1 lingură de pulbere de semințe de mărar la infuzat în 125 ml (1/2 pahar) de apă clocotită, se pune capacul și se lasă 20 de minute. Se strecoară, și după ce s-a răcorit, se tamponează fața, pentru calmarea iritațiilor pielii.

Surse articol:
1. “Verdețuri, Medicamente Compensate 90%”, Maurice Messegue
2. “Plante și Miresme Biblice”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.