ALIMENTAȚIA persoanelor care suferă de REUMATISM (+ remedii)
Reumatismul este probabil cea mai populară afecțiune a aparatului locomotor care domină viața vârstnicilor, și nu numai. Suferințele reumatice sunt de regulă de natură articulară, și sunt mai greu de suportat de vârstnici, la care se instalează definitiv.
Alimentația persoanelor care suferă de afecțiuni reumatismale trebuie să cuprindă necesarul de minerale, proteine și Vitamine A, C și K.
• Cura cu sucuri de legume
Se bea în fiecare dimineață, timp de 21 de zile, câte 1 cană (250 ml) de suc de țelină. Seara, se va bea câte 1 pahar (200 ml) de suc de morcov, sau câte 100 ml de suc de păstârnac și pătrunjel, suc de sfeclă roșie (100 ml) sau varză (100 ml).
• Cura de detoxifiere cu legume
Se recomandă o cură depurativă de 5-7 zile în fiecare lună, timp în care se consumă supe de legume diluate, fără sare carne sau grăsimi animale, sau supe de fasole boabe. Pe durata acestei cure se va renunța la conserve, mezeluri și alte preparate din carne. Se poate consuma pește și untură de pește, semințe de dovleac și floarea-soarelui (crude), nuci și arahide.
• Zarzavaturi
Se vor consuma cât mai multe legume și zarzavaturi crude: varză, țelină, morcov, sfeclă roșie, pătrunjel, mărar, urzici, ceapă, praz.
• Lactate
Se pot include și lactate, precum zer, brânză, lapte acru sau lapte proaspăt sau orez fiert în lapte.
• Alimente interzise
Sunt interzise mâncărurile grase, carnea de porc și de vânat, grăsimile animale, mezelurile, afumăturile, conservele, sarea, murăturile în oțet sau sare, ardeiul iute, hreanul, tutunul și alcoolul, deoarece aceste alimente pot declanșa inflamații articulare. Și alimentele acre trebuie evitate, deoarece produc decalcifierea oaselor și scad rezistența lor la presiune, frecare sau frângere.
• Rețete interne și externe
– Terci de grâu încolțit cu miere de albine, și cafea de cicoare
– Cartofi fiert în lapte, cu ulei de măsline și un gălbenuș de ou
– Cataplasmă din polen (se pun 2 linguri de polen uscat și mărunțit la fiert la foc mic cu 100 ml de ulei, timp de 5-10 minute, până când se obține o pastă care se aplic pe zonele dureroase și se lasă peste noapte.)
– Comprese cu ardei iute (1 lingură de pulbere amestecată cu 250 ml de apă clocotită)
– Cataplasmă cu lut sau cărbune vegetal
– Aplicarea pe articulații a unei perne umplute cu pedicuță
– Aplicarea pe articulații a unui săculeț umplut cu sare
– Baie generală cu sare de mare (150 g la 10 litri de apă), care se face seara
– Se aplică pe zonele dureroase perne electrice sau cărămizi încălzite
Sursă: “Medicină Naturistă”, Vol. 2, Constantin Milică
Ai perfcta dreptate multumesc dar tu stii zicala ..daca maninci salata verde si bei apa de izvor…