HRIȘCA – un aliment foarte bun pentru hipertensivi și diabetici

Considerată de nutriționiști mult mai bună decât cerealele, hrișca este foarte bogată în proteine, minerale – în special magneziu, zinc și cupru, și fibre solubile, care reduc nivelurile de colesterol și zahăr din sânge, și totodată riscul de cancer de colon.

Hrișcă

Hrișcă

Hrișca este de asemenea recomandată ca o alternativă pentru carne, deoarece proteinele pe care le conține au o calitate mult mai bună, și sunt mult mai ușor digerabile. Făina de hrișcă a fost studiată pentru capacitatea de a reduce nivelul de colesterol, grăsime corporală și pietre de colesterol.

Hrișca susține sănătatea inimii și a sângelui

Hrișca nu trebuie să lipsească din alimentația persoanelor care au probleme cu colesterolul, tensiunea arterială și nivelul de zahăr din sânge. Întocmai ca medicamentele sintetice pentru hipertensiune, proteinele din hrișcă reduc activitatea enzimei de conversie a angiotensinei, scăzând astfel nivelul tensiunii arteriale. Datorită efectului hipotensiv și hipocolesterolemiant, hrișca descurajează inclusiv obezitatea.

Hrișca este un aliment care ajută la producerea de sânge și la îmbunătățirea circulației. Studiile moderne atribuie aceste beneficii conținutului bogat de antioxidanți polifenoli, în special rutină, un bioflavonoid care susține sănătatea sistemului circulator și previne sângerările cauzate de slăbirea vaselor de sânge (în hemoroizi sau vene varicoase). Rutina este de asemenea antibacteriană, previne cataracta și scade nivelul colesterolului din sânge, ajută la o mai bună absorbție a Vitamina C, și implicit la vindecarea mai rapidă a rănilor și a plăgilor.

Hrișca ajută la controlul glicemiei și scade riscul de diabet

Un studiu amplu realizat pe 36.000 de femei in Iowa a urmărit efectele cerealelor integrale asupra dezvoltării diabetului, pe o durată de 6 ani. Rezultatele au arătat că femeile care au consumat 3 porții de cereale integrale pe zi au avut un risc mai mic de diabet cu 21% decât femeile care au consumat doar o porție pe zi. Cercetătorii au observat de asemenea că femeile care au mâncat mai multe alimente bogate în magneziu au avut un risc mai mic de a dezvolta diabet cu 24%, iar hrișca este o sursă foarte bună de magneziu.

Hrișca și alte cereale integrale sunt surse bogate de magneziu, un mineral care acționează ca un co-factor pentru mai mult de 300 de enzime, inclusiv enzime implicate în utilizarea glucozei și secreția de insulină. Studiile au arătat că persoanele care consumă alimente bogate în magneziu au un risc mai mic cu 31% de a dezvolta diabet de tip 2. Magneziul din hrișcă ajută de asemenea la relaxarea vaselor de sânge, și la îmbunătățirea circulației.

Pentru a beneficia de aceste proprietăți terapeutice, hrișca poate fi consumată la micul-dejun, cu miere sau lapte, împreună cu alte cereale, sau o putem prepara sub formă de orez, terci sau budincă.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.