Regim alimentar pentru VARICE și ULCER VARICOS (rețete populare)
Bolile vaselor de sânge nu pot fi eliminate complet, de aceea prevenirea este foarte importantă, și tratarea lor încă de la primele semne.
Alimentația joacă un rol esențial în combaterea bolilor venelor. Cei afectați deja de varice sau ulcer varicos pot încerca un regim alimentar de 2-3 săptămâni bazat pe crudități și lichide, precum ceaiuri și sucuri de legume.
• 5 porții de legume și fructe proaspete pe zi
Sunt necesare legume cât mai bogate în apă – care să hidrateze bine țesuturile, în vitamine și antioxidanți, pentru a proteja arterele. Roșiile sunt foarte recomandate, deoarece acestea ajută la subțierea sângelui și reduc vâscozitatea, scăzând astfel riscul de ateroscleroză sau tromboză. Legumele recomandate mai jos se pot servi crude, stropite cu puțin ulei de măsline, sau amestecate în diverse salate.
– roșii, ardei, salată, pătrunjel, mărar, vinete, ridiche, castraveți).
• Sucuri naturale
Sucurile de legume dau rezultate bune. Se pot face cure de 1-2 luni, timp în care se consumă sucurile recomandate în cantitățile de mai jos, în 3-4 reprize pe zi, timp de 1-2 zile.
– 300 ml de suc de sfeclă roșie
– 200 ml de suc de morcov
– 100 ml de suc de varză albă
– 100 ml de suc de mere roșii
– 50 ml de țelină
– 50 ml de cartofi cruzi• Supă de praz sau arpagic
Se recomandă câte 200 ml de supă de praz sau de arpagic pe zi. Aceste legume au proprietăți anti-coagulante, prin care previn accidentele vasculare cerebrale și hematoamele interne.
• Fructe
Sunt deosebit de indicate fructele de pădure, deoarece sunt bogate în antioxidanți (protoantocianidine roșii și purpurii):
– afine, coacăze, mure, zmeură
– cireșe, vișine, struguri, mere, caiseSau se pot face cure de câte 1 lună cu fructe citrice (lămâi, portocale, mandarine, grepfrut), când sunt în sezon. Acestea conțin vitamine și flavonoizi care mențin rezistența și elasticitatea arterelor. Trebuie redus consumul de dulciuri rafinate (ciocolată, prăjituri), cafeaua și tutunul.
• Proteine
Pentru acoperirea necesarului zilnic de proteine, se poate consuma carne slabă la grătar, precum și ouă fierte. De 2-3 ori pe săptămână se poate consuma pește bogat în Omega-3 (grăsimi care scad colesterolul) – macrou, hering, păstrăv, servit cu legume.
Trebuie evitate grăsimile animale, carnea de porc, rață și gâscă, mezelurile, cârnații, afumăturile, conservele și sosurile.
• Alimente bogate în fibre
Fibrele, regăsite mai ales în cereale integrale, tărâțe, hrișcă, orez integral, fasole, mere, pere, legume cu frunze verzi, sunt importante pentru sănătatea venelor. Acestea ajută de asemenea la prevenirea constipației, reducând implicit presiunea exercitată de intestine asupra arterelor.
• Condimente
Mirodeniile, precum scorțișoara, cuișoarele, ghimbirul, ardeiul și coriandrul sunt importante datorită efectului stimulator asupra circulației sângelui. Acestea se pot presăra peste alimente, și consumate în timpul mesei, sau adăugate în mâncăruri.
• Cura cu usturoi, ceapă și pătrunjel
Este bine ca regimul alimentar să fie îmbogățit cu usturoi, câte 2-3 căței pe zi, precum și ceapă crudă și pătrunjel verde, consumate dimineața pe stomacul gol. Acestea ajută la prevenirea trombozei.
• Cura cu oțet de mere
Se pun 2 lingurițe de oțet de mere într-un pahar cu apă (200 ml). Soluția obținută se bea dimineața, pe stomacul gol. Oțetul din mere este bogat în antioxidanți flavonoizi, cu proprietăți anti-inflamatorii. Este bine ca în timpul zilei să se atingă un consum de 1,5-2 litri de lichide. Alcoolul se va consuma cu moderație (cel mult 2 pahare de vin pe zi, care ajută la diluarea vaselor mici de sânge).
Sursă: „Medicina Naturistă”, Vol. 1, Constantin Milică