HRIȘCA – aliment biblic, medicament pentru bolile moderne

Energizantă și foarte hrănitoare, hrișca este unul din super-alimentele intens promovate astăzi în cercurile nutriționiștilor, fiind o alternativă mult mai sănătoasă pentru orez. Există și câteva mențiuni biblice legate de hrișcă în Vechiul Testament.

Hrișcă - Beneficii

Hrișcă – Beneficii

Așa cum a remarcat fitoterapeutul Ovidiu Bojor, hrișca este menționată în Parabola Semănătorului din Vechiul Testament, alături de alte semințe: “Oare toată ziua va ara cel ce ară? Sau nu-și va pregăti sămânța mai înainte de a-și lucra pământul? Oare atunci când îl mărunțește, nu va semăna puțin mac sau chimen, iar după aceea va semăna grâu și orz și mei și hrișcă în hotarele tale?” (V.T., Isaia, 28:24-25).

Hrișca – proprietăți

Deși are bobul mare, la fel ca și grâul, hrișca este o sămânță, și nu o cereală, așa cum foarte multă lume crede. Poate fi folosită însă de cei care au intoleranță la grâu sau alte cereale care conțin gluten. Florile acestei plante sunt foarte parfumate și atractive pentru albine, care produc din acestea o miere specială, închisă la culoare, foarte intens aromată.

Hrișca a reprezentat încă din vechime, una din sursele cele mai nutritiv-energetice ale daco-geților. Conține foarte multe fibre alimentare, vitamine din complexul B, Vitamina P și două flavonoide cu o acțiune importantă pentru sănătate: rutină și quercetină. Proteinele din hrișcă sunt proteine de o foarte bună calitate, deoarece conțin toți cei 8 aminoacizi esențiali.

– 11% din doza zilnică (DZR) recomandată de proteine
– 15% din DZR de fibre
– 34% din DZR de mangan
– 28% din DZR de cupru
– 21% din DZR de magneziu
– 17% din DZR de fosfor
– 12% din DZR de Vitamina B5
– 10% din DZR de Vitamina B3
– 7% din DZR de fier
– 7% din DZR de seleniu

În ce boli ajută hrișca

Rutina este antibacteriană, stimulează circulația sangvină, previne cataracta și scade nivelul colesterolului din sânge. Rutina și ajută totodată la o mai bună absorbție a Vitamina C, și implicit la vindecarea mai rapidă a rănilor și a plăgilor și la reducerea durerii.

Hrișca promovează un sistem cardiovascular sănătos

Conform studiilor, hrișca este un aliment-medicament foarte bun ales vârstnici, și pentru cei care au probleme cu colesterolul, tensiunea arterială sau cu circulația sângelui, datorită rutinei, un bioflavonoid regăsit în frunzele plantei.

Dietele care conțin hrișcă au fost asociate cu un risc mai mic de boli de inimă. hipercolesterolemie și hipertensiune arterială. Acest beneficiu se datorează în mare parte conținutului bogat de flavonoide, în special rutină, care menține circulația sângelui, previne formarea de cheaguri și protejează colesterolul de oxidarea radicalilor liber.

Hrișca este o sursă foarte bună de magneziu, un mineral care relaxează vasele de sânge, îmbunătățește circulația și furnizarea de nutrienți, ajutând totodată la scăderea nivelului tensiunii arteriale.

Alți fitonutrienți abundenți în hrișcă sunt lignanii din plante, care sunt transformați de flora bacteriană bună din intestin în compuși care protejează împotriva bolilor de inimă, a cancerului de sân și alte tipuri de cancere hormono-dependente.

Hrișca ajută la controlul glicemiei și scade riscul de diabet

Nutrienții din hrișcă contribuie la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control. Comparativ cu pâinea și alte produse de panificație făcute din fină albă rafinată, crupele de hrișcă au redus semnificativ glucoza sangvină și răspunsurile la insulină. În plus, hrișca integrală satisface foarte rapid senzația de foame.

Beneficii cardiovasculare pentru femeile la menopauză

Un studiu de 3 ani realizat pe 220 de femeie în post-menopauză cu boli cardiovasculare (în special cu colesterol și tensiune mare), publicat în Jurnalul American al Inimii, a arătat că o porție de hrișcă sau alte cereale integrale, de cel puțin 6 ori pe săptămână a încetinit progresia aterosclerozei (acumularea de placă) și a stenozei (îngustarea diametrului căilor arteriale).Aceste beneficii nu au fost constatate la femeile care au consumat fibre din fructe sau alte alimente.

Un alt studiu a arătat că un consum zilnic de cel puțin 30 g de fibre a redus riscul de cancer de sân la femeile în post-menopauză cu 52%.

Previne calculii biliari

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul American de Gastroenterologie, consumul de alimente bogate în fibre (solubile și insolubile) precum este hrișca, le poate feri pe femei de formarea pietrelor la bilă.

Cercetătorii consideră că fibrele accelerează tranzitul intestinal, scad trigliceridele (grăsimile din sânge) și reduc totodată secreția de acizi biliari, care, în exces, contribuie la formarea calculilor.

_____________________________________________________________________________________

Cum putem folosi hrișca

Hrișca nu trebuie să lipsească din dieta persoanelor cu hipertensiune arterială, colesterol mare sau diabet, și a celor predispuse la accidente vasculare. Se poate consuma și preventiv sau ca adjuvant în: disfuncții hepatice, hepatită endemică, hipercolesterolemie, ulcere, diaree, astenie, iritabilitate, depresie nervoasă și insomnie, anemie, eczeme, dermatite seboreice.

În scop terapeutic, în cazul hipertensiunii, a venelor varicoase, gutei, eczemelor, afecțiunilor ficatului sau a bolilor cauzate de radiații, se recomandă infuzia sau decoctul din frunzele și tulpinile înflorite de hrișcă.

Frunzele de hrișcă sunt fragede și pot fi adăugate în salate, sau gătite la fel ca și spanacul. Pentru a fi folosite în scop terapeutic, frunzele și tulpinile de hrișcă se recoltează în perioada înfloririi și se pun la uscat la întuneric (nu la lumină).

Hrișcă - Beneficii

Hrișcă – Beneficii

Boabele de hrișcă sunt dulcegi și hrănitoare, și pot fi mâncate crude sau gătite. Se găsesc la magazinele naturiste. Se prepară prin fierbere, la fel ca și orezul, sau sub formă de terci (se obține prin zdrobirea boabelor uscate, fie din făină peste care se toarnă apă clocotită). Boabele de hrișcă se pot adăuga și în supe sau tocănițe, ghiveci, budinci sau prăjituri.

Surse:

1. “Plante și Miresme Biblice”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru
2. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=11
3. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=nutrientprofile&dbid=81

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.