Alimente inflamatoare care înrăutățesc durerile de gută sau artrită

Dacă suferiți frecvent de dureri articulare, o atenție sporită trebuie să o acordați dietei.

Medicii nutriționiști avertizează că există alimente care pot provoca inflamații și care trebuie evitate, dar și alimente care pot ajuta la reducerea inflamațiilor și a durerilor.

Alimente inflamatoare care inrautatesc durerile de guta sau artrita

Alimente inflamatoare care inrautatesc durerile de guta sau artrita

Durerea articulară este o inflamație localizată între articulațiile oaselor, în special la nivelul genunchilor, mâinilor, umerilor, șoldurilor și gleznelor.

Aceasta poate varia de la senzația de junghi sau înțepătură, până la o durere constantă, care împiedică desfășurarea normală a activităților de zi cu zi, afectând inclusiv mersul pe jos, munca sau somnul de noapte.

Medicii prescriu foarte multe medicamente pentru ameliorarea simptomelor dureroase, precum anti-inflamatoarele nesteroidiene, sau anti-iritanți, care nu sunt lipsite de efecte secundare.

Alimente inflamatoare care înrăutățesc durerile de gută sau artrită

Studiile științifice au arătat că unele alimente pe care le consumăm pot înrăutăți durerile articulare, prin efectul lor pro-inflamator. Iată ce trebuie să evitați dacă suferiți de artrită sau de articulații dureroase.

Cofeina

Cercetările realizate la Școala de Medicină de la Universitatea din Boston au arătat că există o legătură între consumul de cofeină și intensificarea durerilor articulare și de gută.

Cercetătorii au urmărit 633 de persoane diagnosticate cu gută.

După fiecare atac dureros, participanții trebuiau să noteze ce au consumat în ultimele 24 de ore. Studiul a indicat faptul că 4 sau mai multe porții de cofeină în 24 de ore a crescut riscul de dureri de gută cu 80%.

Alimentele care conțin purine

Același studiu a arătat că riscul crescut de simptome de gută din cauza consumului de cofeină indică totodată faptul că alimentele bogate în purine pot crește durerile articulare.

Din cei 633 de participanți la studiu, persoanele care au consumat alimente bogate în purine au prezentat un risc de 5 ori mai mare de a avea un atac dureros de gută în următoarele 2 zile. 

Iată ce alimente conțin purină și pot declanșa inflamații: linte, spanac, bere, drojdie de bere, ciuperci, fructe de mare sau organe de animale

Îndulcitorii artificiali 

Studiile toxicologice au arătat că aspartamul este un îndulcitor artificial cancerigen, regăsit în peste 6.000 de produse alimentare:

  • băuturi răcoritoare (mai ales în Cola și Pepsi), mic-dejun instant, cereale, gumă de mestecat fără zahăr, dropsuri fără zahăr, înghețată, multivitamine, laxative, cafea instant, iaurt.

Conform unui raport toxicologic realizat în anul 2003 de FDA (Administrația Alimentelor și Medicamentelor din SUA), aspartamul crește riscul de dureri articulare, iar consumat pe termen lung, acest îndulcitor nociv poate înrăutăți artrita.

Ingerarea de aspartam a fost de altfel asociată cu zeci de reacții adverse:

  • dureri de cap și migrene, tahicardie și palpitații, spasme musculare, atac de panică, insomnie, convulsii, amorțeală, oboseală, depresie, iritabilitate, creștere în greutate, erupții cutanate, probleme de vedere și de vorbire, pierderea gustului, pierderea memoriei, greață, dificultăți respiratorii sau dureri articulare.

Zahărul

Numeroase studii au arătat că zahărul poate cauza inflamații.

Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din SUA a raportat faptul că consumul de sirop de porumb bogat în zaharoză și fructoză duce la creșterea grăsimii abdominale și la inflamații cronice, implicit la dureri articulare.

Zahărul stimulează de asemenea producerea de citokine, substanțe inflamatoare care cresc riscul de artrită și boli de inimă.

Grăsimile trans

Grăsimile trans sunt un declanșator puternic pentru inflamațiile din corp, acestea fiind de altfel considerate de specialiști ca fiind cele mai periculoase tipuri de grăsimi, deoarece cresc nivelul colesterolului rău și riscul de boli cardiace.

Un studiu din 2004, realizat la Spitalul de Femei și Școala de Medicină de la Universitatea Harvard a arătat că grăsimile trans deteriorează celulele din căptușeala vaselor de sânge, cauzând inflamații și dureri articulare cronice, în special la femei.

Alimentele bogate în grăsimi trans sunt: cartofii prăjiți (și toate prăjelile în general), produsele de patiserie, margarina sau înghețata.

Acizii grași Omega-6

Menținerea unui echilibru stabil între acizii grași Omega-3 și Omega-6 este esențial pentru sănătate.

Însă cercetările au arătat că aportul de Omega-6 este mult mai mare la majoritatea persoanelor, din cauza consumului de uleiuri vegetale.

Omega-3 se găsesc în nuci, pește și produse lactate.

Alimente care reduc inflamațiile și durerile articulare

Din fericire, există la fel de multe alimente care pot combate inflamațiile și durerile articulare asociate cu artrita sau guta. Regula de bază este consumul de alimente cât mai naturale, neprocesate.

• Avocado
• Varza, broccoli
• Cereale integrale
• Semințe de in, nuci
• Afine
• Kale, salata romană
• Ulei de pește bogat în Omega-3
• Turmeric

Sursă: http://www.progressivehealth.com/foods-that-cause-inflammation.htm

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. PAI,,,,HOTARATI-VA,,,,,,,CARE ESTE ADEVARUL ? SPUNETI INTAI CA SPANACUL CONTINE PURINE,,,,,,,,APOI SPUNETI CA SPANACUL REDUCE INFLAMATIA SI DUREREA,,,,,,, VREU SA STIU,,,,,, CA MA INTERESEAZA ACEST ARTICOL..

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.