ALIMENTE care protejează împotriva CANCERULUI OVARIAN
Cancerul ovarian este unul dintre cancerele ginecologice cele mai letale. Mii de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer ovarian, iar 70% din cazuri sunt deja în fază avansată.
Alimente Care Scad Riscul de Cancer Ovarian
Comparativ cu alte tipuri de cancer, cercetătorii nu au reușit să identifice foarte mulți factori de risc ai apariției cancerului ovarian, pe care o femeie îi poate controla. Cu toate acestea, un studiu realizat la Școala Medicală de la Universitatea Harvard a arătat că mici schimbări în dieta zilnică pot avea un impact semnificativ în ceea ce privește combaterea cancerului ovarian.
Studiu
Cercetătorii au examinat foarte multe studii realizate de-a lungul a 30 de ani, urmărind în mod special obiceiurile alimentare a 171.940 de femei cu vârsta curpinsă între 25 și 55 de ani.
Acest studiu este prima recenzie de o asemenea amploare care arată legătura dintre cancerul ovarian epitelial și anumite tipuri de alimente. Cercetătorii au căutat în dieta femeilor o clasă de antioxidanți numiți flavonoide. Aceștia sunt divizați în 6 subclase, care includ: flavonone, flavonoli, flavan-3-ols, antociani, flavone și flavonoide polimerice.
Ce alimente scad riscul de cancer ovarian
Studiul a revelat faptul că femeile care au consumat mai multe alimente bogate în 2 clase de flavonoide au prezentat un risc mai mic de a dezvolta cancer ovarian epitelial cu 29%. Aceștia se regăsesc de regulă în alimente precum:
— ceaiul verde, vinul roșu, merele, strugurii, fructele citrice și sucurile naturale
Fructele citrice – în special portocalele și sucul de portocale, ceaiul negru, ceapa și merele s-au dovedit a fi alimentele care au cea mai mare rată de prevenire a cancerului ovarian. Dintre toate alimentele, ceaiul negru a fost cel mai eficient. Consumul a 2 căni de ceai negru pe zi a fost asociat cu un risc mai mic de cancer ovarian de 31%.
O dietă sănătoasă crește șansele de supraviețuire la femeile cu cancer ovarian
Menținerea unei diete sănătoase contribuie de asemenea la îmbunătățirea stării de sănătate a femeilor afectate deja de cancer ovarian, și la creșterea șanselor de supraviețuire. Oamenii de știință de la Universitatea Illionois din Chicago au realizat un studiu pe 341 de femei diagnosticate cu cancer ovarian epitelial și au găsit o legătură puternică între alimentația pacientelor (ce au consumat cu 3-4 ani înainte de a se îmbolnăvi de cancer) și durata anilor de viață.
Autorii acestui studiu au descoperit că pacientele cu cea mai mare rată de supraviețuire sunt cele care au consumat mai multe fructe și legume de-a lungul vieții. Legumele crucifere, precum varza, conopida, broccoli și kale au fost asociate cu cele mai mari rate de supraviețuire.
Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit că lactatele și carnea roșie scad șansele de supraviețuire la pacientele cu cancer ovarian. .
Alte cercetări în domeniu au arătat de asemenea că:
— Semințele de in ajută la distrugerea celulelor cancerului ovarian
– Uleiul de măsline reduce riscul de cancer ovarian cu 32%
– Soia și alimentele pe bază de soia scad riscul de cancer ovarian cu 48%
– Tămâia concurează cu chimioterapia în cancerul în fază finală
Atenție, ceaiul verde și ceaiul negru pot produce efecte secundare la unele persoane, iar vinul roșu nu este indicat tuturor. Consultați medicul înainte de a face o schimbare în dieta zilnică.